Ostavka šefa naftnog giganta

Foto: BP

Šef naftnog giganta British Petroleum (BP) Bernard Luni podneo je ostavku na mesto izvršnog direktora. Odluka stupa na snagu odmah, naveli su iz kompanije.  

Luni je vodio kompaniju od 2020. godine, a ostavka dolazi nakon što je direktor priznao da nije bio „potpuno transparentan“ u vezi odgovora koje je dao nakon istrage koju je sprovela kompanija.

BP je saopštio da je nedavno započeo istragu o navodnim odnosima koje je Luni imao sa kolegama, pre nego što je postao direktor.

BP je saopštio da je pokrenuo reviziju Lunijevih odnosa sa kolegama nakon anonimne dojave 2022.

U to vreme, kompanija je saopštila da je Luni otkrio „mali broj  afera sa kolegama pre nego što je postao izvršni direktor“ i da nije utvrdila kršenje ponašanja kompanije.

Odbor je rekao da je „nedavno“ primio slične optužbe, što je podstaklo još jednu reviziju.

„Gospodin Luni je danas obavestio kompaniju da sada prihvata da nije bio potpuno transparentan u svojim prethodnim iskazima“, rekao je BP. „On nije dao detalje o svim odnosima i prihvata da je bio u obavezi da da potpunije odgovore.”

U kompaniji od 1991.

Rođen u Irskoj i odrastao na farmi, Luni je svoju karijeru proveo u kompaniji BP, kojoj se pridružio 1991. godine kao inženjer. Član njenog izvršnog tima postao je 2010. godine.

Njegov mandat na čelu kompanije se poklopio sa pandemijom, kada je potražnja za naftom i gasom naglo opala; i početak rata u Ukrajini, zbog čega su cene energenata porasle, dok je firma napustila Rusiju.

Glavni finansijski službenik Mari Aučinklos će biti izvršni direktor na privremenoj osnovi.

Otpuštanja visokih rukovodilaca

Odlazak Lunija dolazi nakon serije otpuštanja visokih rukovodilaca u Velikoj Britaniji koja je u centar pažnje stavila lično ponašanje rukovodilaca, javlja BBC.

Toni Danker, šef najveće britanske poslovne lobističke grupe CBI, otpušten je u aprilu zbog pritužbi na njegovo ponašanje na poslu.

U međuvremenu, Krispin Odei je bio primoran da se povuče iz hedž fonda koji je osnovao u junu nakon izveštaja o optužbama za seksualno uznemiravanje od strane 13 žena. On je negirao tvrdnje.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde