Ovaj menadžer radio je samo tri meseca za Disney, a za to je dobijao 150.000 dolara dnevno

Foto: Envato Elements / Simmi83

Džef Morel pojavio se 24. januara 2022. prvi put na svom novom poslu rukovodioca korporativnih poslova u kompaniji Disney.

Razlog njegovog dovođenja u Disney je očigledan. Pre svog kratkog mandata u Disney-iju, radio je u osoblju za odnose s javnošću za British Petroleuma (BP) 11 godina, od kojih je poslednjih 17 meseci bio izvršni potpredsednik za odnose sa javnošću. Pomogao je kompaniji da prođe kroz čuvenu katastrofu Deepwater Horizon, najvećeg izlivanja nafte u moru u istoriji naftne industrije i najveće ekološke katastrofe u istoriji SAD.

U Disney je, činjenica, došao u nezgodnom trenutku za kompaniju koja je imala veliku PR krizu, Morel se očigledno nije najbolje snašao u tome, pa nije prošlo ni tri meseca a kompanija je najavila njegov odlazak. Tehnički, njegov poslednji dan u Disney-iju bio je 30.jun.

Kako su izračunali američki mediji, Morel je za svaki dan na poslu dobijao oko 150.000 dolara, piše CNN.

Kako? Pa zahvaljujući izdašnim paketima po kojima je Disney poznat.

Morel je dobio 8,3 miliona dolara plate i bonusa tokom tri meseca na poslu i pet meseci na platnom spisku, kako stoji u kompanijskim zvaničnim dokumentima.

Ta suma uključivala je i povlastice, tipa, preseljenje porodice iz Londona u SAD, ali i njeno vraćanje u London usled završetka radnog odnosa. To je kompaniju koštalo nešto više od million dolara. Usput, Disney je otkupio njegovu kuću od 4,5 miliona dolara, koju je Morel kupio nakon dolaska u SAD.

I novi prihodi i novi posao

Ono čemu se Morel nije nadao je i najnovija informacija da Disney otkupljuje ostatak njegovog ugovora.

On će dobiti dodatnih 4 miliona dolara u tekućoj fiskalnoj godini koja se završava 1. oktobra da isplati ostatak svog ugovora zajedno sa ciljanim bonusom koji bi dobio za 2022. Tih 4 miliona dolara će biti dodatak na 8,3 miliona dolara.

Računajući od njegovog zapošljavanja do njegovog odlaska u aprilu, to je oko 148.000 dolara dnevno ako se računaju samo radni dani ili 108.000 dolara dnevno ako je radio sedam dana u nedelji.

Ovi neočekivani prihodi Morelu su stigli baš kada je našao i novi posao. Ranije ovog meseca imenovan je za predsednika jedinice za globalnu strategiju i komunikacije u Teneo-u, globalnoj savetodavnoj firmi za izvršne direktore.

Morel nije jedini

Morel nije jedini slučaj kada je praksa sa izdašnim poklonima na izlasku iz firme u pitanju. 

Bob Čapek, bivši direktor, je izdržao duže u firmi od Morela, ali ga je odbor kompanije Disney otpustio u novembru, a zamenio ga je njegov prethodnik Bob Iger.

Čapek je takođe dobro prošao finansijski, primio je otpremninu u vrednosti od oko 20 miliona dolara, pored 24 miliona dolara koje je zaradio prošle godine – njegove osnovne plate od 2,5 miliona dolara plus milioni u akcijama i nagradama. Ali to je i manje u odnosu na 32,5 miliona dolara koje je zaradio 2021.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde