Paramount: Bitka za preuzimanje koja bi mogla da preoblikuje Holivud

Foto:Bonitet.com/Midjourney

Ključne tačke
  • Borba za studio mogla bi da odluči ko će preživeti u eri striminga
  • Kraj ere velikih holivudskih studija
  • Konsolidacija sa tehnološkim kompanijama kao način opstanka

Piše: Ksenija Prodanović

Tokom 98-godišnje istorije, studio Paramount je preživeo dolazak zvuka, bankrot, depresiju, uspon TV-a i niz različitih vlasnika. Sada se postavlja pitanje da li poslednji veliki studio koji je preživeo u holivudskoj četvrti Los Anđelesa može da preživi eru striminga? 

Porodica Redstoun, koja kontroliše Paramount od 1994. godine, razmatra prodaju kompanije koja stoji iza ‘Bulevara sumraka’, ‘Kuma’, ‘Kineske četvrti’ i ‘Titanika’. Sudbina studija mogla bi da zavisi od toga ko će od dva ponuđača prevladati:

  • Jedan, koga podržava sin tehnološkog milijardera koji voli filmove,
  • I drugi koji je vodeća privatna investiciona kompanija.

Dve ponude za Paramount

U Holivudu postoje strahovi da bi Apollo, grupacija privatnog kapitala koja nudi 26 milijardi dolara za imovinu Paramounta zajedno sa Sony-jem, mogla da proda parcelu vrednu 1,5 milijardi dolara na Melrouz aveniji u u srcu LA (imovina Paramounta vredi mnogo manje) ako njena ponuda bude prihvaćena. Apollo kaže da nastoji da kupi ‘celu kompaniju’. 

Kompanija Dejvida Elisona, Skydance, uz podršku privatnih kompanija RedBird Capital i KKR, je rivalski ponuđač za Paramount. Za Elisona, sina suosnivača Oracle-a Larija Elisona, kaže se da ima veliku naklonost prema parceli i želi da je zadrži.

Budućnost studijske imovine je relativno mali detalj u većim pregovorima oko Paramount-a. Ali bi njena prodaja imala ogroman simbolički uticaj u Holivudu, koji je poslednjih godina uzdrman porastom striming servisa, pandemijom koja je zatvorila bioskope širom sveta, dva duga štrajka radnika i hiljadama gubitaka radnih mesta. 

Cene akcija Paramount-a i još jednog vek starog studija, Warner Bros., više su nego prepolovljene u poslednjih pet godina. Još jedan pokazatelj problematičnog stanja Paramount-a i šire zabrinutosti oko ostalih Holivudskih studija je visina ponude Apollo-a. Apollo je procenio kapital Paramounta na oko 12 milijardi dolara, otprilike koliko je pokojni medijski magnat Samner Redstoun platio za njega 1994. Ta suma bi danas sa uračunatom inflacijom iznosila više od 21 milijardu dolara.

Kraj ‘velikih pet’

Mnogi bankari i rukovodioci industrije kažu da bi ‘velikih pet’ Holivudskih studija – Paramount, Warner, Disney, Universal i Sony – moglo da se smanji na tri u narednih nekoliko godina. 

Da li smo usred smanjenja Holivuda? Apsolutno”, rekao je jedan producent iz Los Anđelesa. 

Izvor ove nevolje je Netfliks i revolucija striminga koju je pokrenuo, a koja je odvukla kupce sa kablovskih TV kanala koji su decenijama bili zlatne koke studija. Studiji su odgovorili tako što su potrošili milijarde dolara na podizanje sopstvenih servisa za striming, ali oni tek treba da nadoknade gubitke kablovske TV što je situacija koju su bankari uporedili sa ‘kockom leda koji se topi’.

Dva ponuđača imaju različite strategije za rešavanje problema Paramount-a, ali izgleda da Holivud navija za Elisona, filmskog fana koji je producirao blokbastere u partnerstvu sa Paramount-om, uključujući ‘Top Gan: Maverik’. Takođe su ga podržale ličnosti poput režisera i producenta ‘Titanika’ Džejmsa Kamerona:

Sviđa mi se Elisonova ideja”, rekao je. 

Neki investitori kažu da im se više dopada ponuda Apollo-a, za koju tvrde da je manje složena i bolja za obične akcionare.

Mislim da je kombinacija Sony-ja i Apollo-a savršena”, kaže za Financial Times tajms Džon Rodžers, predsednik i ko-izvršni direktor kompanije Arijl investments. “Apollo ima dovoljno novca i stručnosti u sklapanju poslova i zatvaranju transakcija”.

Izbor između dva ponuđača će na kraju doneti odbor od četiri člana i Šari Redstoun, ćerka nekadašnjeg vlasnika Samnera Redstouna, koja kontroliše većinu akcija sa pravom glasa u Paramount-u i veruje se da se protivi svakoj transakciji koja bi razbila kompaniju koju je izgradio njen otac. Redstoun možda razmatra treću opciju – da ne proda nijednoj grupi.

Decenija Paramount-ovih nevolja 

Nakon što se industrija zabave konsolidovala kroz seriju mega spajanja:

  • Comcast i Universal 2011.
  • Disney i Fox 2019.
  • Warner i Discovery 2022,

Paramount je postao manji igrač u ovom novom pejzažu. Suviše mala da bi se sama takmičila, kompanija je godinama bila predmet grozničavih spekulacija o preuzimanju među bankarima i holivudskim producentima.

Redstoun se dugo opirala takvim pričama. Provela je godine boreći se sa suparničkim rukovodiocima i devojkama svog oca da bi konačno preuzela medijsko carstvo svoje porodice 2019. Prodaja nije bila deo plana. To se promenilo kada je zbog spekulacija tadašnjeg izvršnog direktora studija Boba Bakiša, cena Paramount-ovih akcija drastično pala. 

Konsolidacija kao rešenje

Obe ponude za Paramount suočavaju se sa značajnim preprekama. Skydance planira da oživi Paramount restrukturiranjem filmskog i televizijskog biznisa, istovremeno čineći njihov servis za striming, Paramount+ konkurentnijim poboljšanjem njegove tehnologije.

Izazov će biti ubediti spoljne investitore Paramount-a da prihvate strukturu njegovog predloga. Ponuda Skydance-a u dva koraka predviđa prvo sticanje kontrole nad grupacijom NAI, koja drži 77 odsto Paramount-ovih A-deonica (sa pravom glasa). Na taj način Redstoun bi trenutno dobila isplatu od dve milijarde dolara u gotovini a Skydance kontrolu nad Paramount-om. Ljudi upućeni u predloženu transakciju kažu da bi se Skydance i Paramount potom spojili. Elisonova grupa bi tako uložila oko 10 milijardi dolara u Paramount.

Ali nezavisni akcionari Paramount-a, od kojih većina poseduje B-akcije bez prava glasa, se bune i kažu da ugovor nesrazmerno favorizuje Redstounovu u odnosu na druge investitore. U pokušaju da ih pridobije, konzorcijum Elison je nedavno zasladio svoju ponudu, ubacivši dodatnih milijardu dolara u gotovini manjinskim akcionarima Paramount-a. 

Nasuprot tome, pristup Apollo-Sony daje svim akcionarima Paramount-a, uključujući Redstoun, istu gotovinsku premiju za njihove akcije. Dve kompanije planiraju da restrukturiraju Paramount smanjenjem troškova, stvaranjem nove sinergije sa Sony-jem i potencijalnim izdvajanjem imovine. Sony, koji prodaje svoje emisije strimerima umesto da se takmiči sa njima, teško da će želeti da zadrži Paramount+ uslugu.

Međutim, njihov predlog dolazi sa više regulatornog rizika. S obzirom na japansko vlasništvo, Sony-ju bi moglo da bude zabranjeno da poseduje Paramount-ovu CBS mrežu, dok bi Apollo, koji već poseduje TV emitere, mogao da naleti na ograničenja vlasništva.

Apollo i Sony kažu da mogu da strukturišu dogovor na način koji neće uznemiriti vlasti. Međutim, Vašington je poslednjih godina bio oštar po pitanju medijskih dogovora, što je zabrinulo neke bankare i holivudske rukovodioce koji veruju da je konsolidacija (poput spajanja Universal i Warner/Discovery u jednu korporaciju o čemu se već uveliko šuška) jedini način da se industrija vrati u život.

Alternativa je, neki kažu, da će tehnološke kompanije na kraju kontrolisati filmsko i TV poslovanje. “Nema sumnje da u Holivudu mora doći do konsolidacije”, kaže osoba uključena u pregovore oko Paramount-a.

Pitanje je sada, i na Wallstreet-u i u Holivudu, da li je Redstoun spremna da sklopi dogovor? 

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde