Petar Matijević u trci za hotel ‘Slavija’

Foto: Matijević

Ključne tačke
  • Jedan od zainteresovanih za kupovinu hotela ‘Slavija’ je izgleda i biznismen Petar Matijević.
  • Matijeviću ovo nije prvi hotel u Beogradu na luksuznoj lokaciji.
  • U vlasništvu porodice Matijević su, pored industrije mesa „Matijević“, nekoliko farmi i više stotina hektara poljoprivrednog zemljišta, još i pet hotela pod brendom ‘MAT Hoteli’, jedan u Beogradu, tri u Novom Sadu i jedan u Zrenjaninu.

Početkom nedelje, Ministarstvo privrede Srbije raspisalo je poziv za prodaju 100 državnog udela hotela „Slavija“ u Beogradu. Početna cena određena je na osnovu procenjene vrednosti kapitala, a ona iznosi 24,9 miliona evra.

Mediji su ocenili da se ovako prodaje još jedan od simbola grada posle Beograđanke, zgrade BIGZ-a, Genex kule, Sava centra…

Jedan od zainteresovanih za kupovinu hotela je izgleda i biznismen Petar Matijević. Na upit lista Danas, Bojan Matijević, njegov sin, potvrdio je da će njegova kompanija otkupiti dokumentaciju, a da će odluku o tome da li će učestvovati ili ne u nadmetanju, tek doneti.

List podseća da je Matijević već jednom učestvovao u pokušaju privatizacije hotela.  Iako se hotel “Slavija” nalazi maltene 10 godina u procesu privatizacije deo hotela Slavija zamalo da bude prodat pre pet godina.

Nevažeća prodaja Slavija Lux-a

Naime, javni izvršitelj je dao na prodaju Slaviju Lux 2018. godine na ime navodnog duga hotela od dva miliona evra prema austrijskoj firmi Fil Šar, crnogorskog kontroverznog biznismena Branislava Šarovića koji je ubijen 2009. godine.

Nakon što je Arbitražno veće presudilo u korist ove firme koja je navodno pozajmljivala novac Slaviji, čak je i sprovedena aukcija. Ali Privredni sud je poništio odluku Arbitražnog veća.

Izvršitelj je tri puta utvrđivao vrednost hotela, pa je prvo procenio na četiri miliona evra, da bi nakon reakcije poslovodstva Slavije povećao procenu na 5,9 miliona evra. Na kraju je uvažio procenu veštaka od 9,4 miliona evra. Na aukciji je početna cena bila 70 odsto procenjene vrednosti, odnosno 6,53 miliona evra. Po ovoj ceni, kvadrat hotela Slavija Lux vrednovan je po svega 940 evra.

Na aukciji je pobedio biznismen Petar Matijević, odnosno njegova fima „Mat Real Estate“ koja je odmah položila i depozit od šest miliona evra. Privredni sud proglasio je prodaju nevažećom.

Matijević i hoteli

Matijeviću ovo nije prvi hotel u Beogradu na luksuznoj lokaciji.

On je 2016. godine kupio zgradu Jugoeksporta u centru Beograda za 7,3 miliona evra. Posle rekonstrukcije, 2019. otvoren je hotel sa četiri plus zvezdice „Beograd centar“.

U vlasništvu porodice Matijević su, pored industrije mesa „Matijević“, nekoliko farmi i više stotina hektara poljoprivrednog zemljišta. Takođe još i četiri hotela pod brendom ‘MAT Hoteli’, tri u Novom Sadu i jedan u Zrenjaninu.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde