„Razumemo odluku NBS…“

Foto: OTP banka

Narodna banka Srbije je početkom septembra donela Odluku o privremenim merama za banke koje se odnose na stambene kredite.  Tom odlukom ograničena je kamatna stopa za dužnike korisnike prvog stambenog kredita sa promenljivom kamatnom stopom.

Kako kaže Predrag Mihajlović, predsednik Izvršnog odbora OTP banke Srbija, razume stav regulatora, ali će ta odluka “nas kao banku dosta da košta.”

Razumemo, ali…

„Takve odluke uglavnom pogađaju banke koje su najaktivnije, a OTP banka je sa najvećim portfoliom stambenih kredita. S jedne strane, razumemo stav regulatora koji želi da građanima omogući da se rata za kredit smanji. Zbog rasta kamatnih stopa nismo videli neki veliki uticaj na performanse portfolija i klijenti uredno vraćaju kredite sa varijabilnom kamatnom stopom. Nismo zabeležili rast docnje,” kaže Mihajlović u intervjuu za novi “Svet bankarstva i investicija” i dodaje “S druge strane, takva odluka će nas kao banku dosta da košta. Osećamo se i nekako „kažnjeni“ što smo podržavali rast stambenih kredita. Razumemo socijalni aspekt ovakve odluke, ali smatramo da taj ceh nije ravnomerno raspoređen na ceo bankarski sektor, već na one koje su bili najaktivniji”, kaže on.

“Kada smo te kredite puštali, nismo imali projekciju da će kamatna stopa rasti na taj način. U ponudi su bili i stambeni krediti sa fiksnom kamatnom stopom, ali sa značajno manjim  interesovanjem.”

Nije se razmišljalo da kamatne stope mogu i da porastu

Rast prihoda i dobiti u bankarskom sektoru u prvoj polovini godine, Mihajlović objašnjava rastom bazičnih stopa, “za koje verujemo da nisu održive na dugi rok”.

Taj rast veoma zavisi od daljeg kretanja inflacije. Nama nije cilj da podižemo kamatne stope, niti ih podižemo. Ali je rast varijabilnog dela definisan od ključnih igrača, a to su centralne banke koje određuju cenu novca i koliko će novca biti u opticaju, s obzirom na to da je on svuda u svetu generator inflatornog delovanja. Da li se smanjila količina novca u opticaju ‒ jeste, a da li  toliko da može da neutrališe rast inflacije ‒ to ćemo tek videti u ovom period”, kaže Mihajlović.

“Povećanje kamata je u većoj meri pogodilo privredu i građane, ali svako ko odgovorno razmišlja na duži rok mora da ima u vidu da je reč o varijabilnoj kamatnoj stopi koja se kreće u oba pravca”, kaže Mihajlović.

“Mi nismo tržište koje je spremno da plati neku veću premiju da bi se osiguralo od rizika rasta kamatne stope. To se vidi po tome da je gro građana uzelo kredite sa varijabilnom kamatnom stopom. Nije se razmišljalo da kamatne stope mogu i da porastu. Uvek kad se ljudi zadužuju prisutan je optimizam. Nažalost, za razliku od drugih tržišta imamo veći udeo kredita sa varijabilnim kamatnim stopama, jer klijenti nisu bili spremni da  plaćaju premije za fiksni deo kamatne stope i to se sada odražava kroz veću ratu koju građani i privreda plaćaju”, kaže  predsednik Izvršnog odbora OTP banke Srbija za „Svet bankarstva i investicija“.

Ceo intervju u novom broju „Sveta bankarstva i investicija“.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde