Podrška privrednom rastu i novim radnim mestima

Za skoro dva meseca od zaključenja ugovora o garancijskoj šemi sa Američkom razvojnom koorporacijom (DFC), Addiko banka naišla je na izuzetno veliko interesovanje domaćih privrednika i isplatila više od 17 miliona evra povoljnih pozajmica uz značajno manje zahteve za obezbeđenjem.

„Ova ponuda je za veoma kratko vreme podstakla mnoga mala i srednja preduzeća u Srbiji da nam se obrate i zatraže kredit kod nas, što je i razumljivo jer uz značajno povoljnije kamatne stope privrednici sada mogu da dobiju i biznis kredite uz velike olakšice kada je reč o kolateralu“, objasnio je Vojislav Lazarević, predsednik Izvršnog odobra Addiko banke.

Po njegovim rečima, Addiko banka je zahvaljujući novom ugovoru sa DFC obezbedila domaćim privrednicima garancije i olakšice u vrednosti od čak 50 miliona dolara, što je za domaću privredu izuzetno značajna stvar budući da mnogim domaćim kompanijama često nedostaje upravo kolateral kako bi dobili pozajmicu od banke.

„ Za nas u Addiko banci je ovo već drugi garancijski program u kom učestvujemo i veoma nam je drago da ćemo i u 2023. godini svojim klijentima obezbediti najpovoljnije kreditne plasmane. Pitanje obezbeđenja je veoma često veliki problem za naše privrednike, posebno kada je reč o mladim i brzo rastućim preduzećima i nerazvijenim područjima gde je vrednost kolaterala često veoma mala. Smisao ovog programa je da se upravo takvim preduzetnicima i privrednicima omogući lakši pristup bankarskim pozajmicama i da im se time pruži prilika da se razvijaju, šire i otvaraju nova radna mesta“, istakao je Lazarević.

Za povoljne biznis kredite Addiko banke uz garancijsku šemu DFC moći će da konkurišu svi preduzetnici, mala i srednja preduzeća u Srbiji, pri čemu je Addiko banka odlučila da čak 30 odsto isplaćenih sredstava budu pozajmice preduzećima čiji su osnivači i vlasnici žene, 20 odsto plasmana je rezervisano za preduzetnike i privrednike koji se bave agrobiznisom, dok će 10 odsto svih kredita biti isplaćeno preduzećima sa sedištem u najnerazvije- nijim krajevima naše zemlje, odnosno sa područja južne i istočne Srbije.

Povoljni Addiko krediti uz garancijsku šemu DFC odobravaće se u dinarima, evrima i dolarima. Rok otplate za sve plasmane je veoma fleksibilan i kretaće se od šest do 120 meseci, dok je ugovorom planirano da se pozajmice uz ovu garanciju klijentima isplaćuju sve do kraja septembra 2025. godine.

„Naročito važna i zanimljva stvar su kamatne stope. Naime, garancije koje će DFC obezbediti predstavljaju za nas dodatnu sigurnost i omogućavaju nam da klijentima ponudimo značajno povoljnije kredite. Primera radi, naši krediti uz DFC garancijsku šemu u proseku imaju kamatnu stopu koja je povoljnija za 1,25 procentnih poena, što je u današnje vreme značajna stvar, ali i prilika da neophodnu kreditnu podršku dobije što veći broj malih i srednjih preduzeća – zaključio je Vojislav Lazarević.

Addiko biznis krediti uz garancijsku šemu

Program garancijske šeme sa DFC namenjen je svim mikro, malim i srednjim preduzećima koja u poslednjoj fiskalnoj godini zadovoljavaju najmanje dva od tri uslova – da imaju 300 ili manje zaposlenih, godišnji prihod od 15 miliona dolara ili da im ukupna aktiva iznosi do 15 miliona dolara.

Cilj ovog programa je da se pruži finansijska pomoć oporavku domaćih preduzeća i to prevashodno onim kompanijama koje su pogođene ekonomskim posledicama usled pandemije COVID-19. DFC garancija koju klijenti dobijaju iznosi čak 60 odsto polasmana za koji se garantuje, dok u Addiko banci domaća preduzeća uz ovu olakšicu mogu da apliciraju za kredite za obrtna sredstva, kao i za investicione kredite.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde