Portugal ukinuo „zlatne vize“

Foto: Envato Elements / fucsiya

Portugal će okončati program „zlatnih viza“, koji je u prethodnim godinama omogućavao investitorima izvan EU da dobiju dokumentaciju te zemlje, saopštio je premijer Antonio Kosta.

Program „zlatnih viza“ omogućavao je brže dobijanje boravišnih dozvola za lica koja su iz zemalja koje nisu članice EU, ali investiraiju veliku količinu novca u nekretnine u Portugalu. Program je kreiran 2012. godine i otada je doneo skoro sedam milijardi evra investicija, prenosi EuroActiv.

„Obustavljamo odobravanje novih ‘zlatnih viza’, a što se tiče onih koje su već odobrene, biće obnavljane samo ukoliko se odnose na mesto u kojem vlasnik ili direktni potomci žive, ili ukoliko se nekretnina stavi na dugoročno tržište izdavanja“, rekao je Kosta novinarima nakon sastanka vezanog za cene nekretnina u Portugalu.

Visina kirije za nove ugovore izdavanja biće ograničena u skladu sa kriterijumima koji će limitirati rast cene, dodao je Kosta.

„Za nove ugovore, nova kirija mora da bude zbir poslednje naplaćene, uz ažuriranja u skladu sa izmenama tokom perioda prethodnog ugovora“, rekao je on.

Izmene vezane za „zlatne vize“ i cene rentiranja deo su mera socijalističke vlade koju je kabinet premijera odobrio u četvrtak, a čiji je cilj borba protiv špekulacija cenama nekretnina za izdavanje.

Da podsetimo, krajem godine Crna Gora je završila program ekonomskog državljanstva. Razlog je bio zahtev EU, jer program povećava rizik po bezbednost država EU jer se ovo državljanstvo može iskoristiti kako bi se izbegla viza za ulazak u EU.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde