Postignut dogovor frilensera i Vlade Srbije

Tačno je, dogovor sa Vladom Srbije je postignut, potvrdio je za portal N1 Miran Pogačar, predsednik Udruženja radnika na internetu.

Nakon par meseci pregovora, dogovoreno je da frilenseri dobijaju veće poresko oslobođenje, za uplaćene doprinose biće im priznat radni staž, a budući poreski nameti neće im od 1. oktobra ove godine biti veći, pošto će se amandmanima na predlog zakona brisati predviđeno smanjenje neoporezivog dela.

„Normirani troškovi (poresko oslobođenje) podižu se sa 43 odsto na 50 odsto, a frilenserima će biti omogućeno da upišu radni staž u proteklih pet godina, srazmerno uplaćenim doprinosima“, rekao je Pogačar.

Ono što je bila ključna zamerka na predlog Vlade oličen u predlozima zakona koji su trenutno u skupštinskoj proceduri, a to je podizanje poreskih nameta od 1. oktobra 2021. – ispravljeno je.

„Neoporezivi deo neće se od 1. oktobra ove godine smanjivati na 18.300 dinara, već će novi predlog oporezivanja – ovi sada dogovoreni uslovi, važiti do 1. januara 2022. godine“, pojasnio je Pogačar.

Vlada je saopštila da je usvajanje svih zakonskih propisa koji će definisati budući status radnika na internetu biti pomeren na 1. januar 2022. godine „do kada će važiti do sada dogovoreni uslovi“.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde