Predsednik Bundesbanke: Nije kraj podizanju kamatnih stopa

Foto: Hannes P. Albert/dpa

Evropska centralna banka (ECB) je od jula sedam puta podigla kamatne stope u nastojanju da ohladi inflaciju, ali tome verovatno nije kraj, nagovestio je predsednik Bundesdbanke Joahim Nagel.

„Bitku protiv inflacije još nismo dobili“, rekao je Nagel za Allgemeine Zeitung od utorka. „Inflacija je prethodnih meseci usporila, ali je i dalje je previše snažna.“

ECB je početkom maja ponovo korigovala referentnu kamatnu stopu, mada je povećanje od 0,25 procentnih poena, na 3,75 odsto, bilo manje nego prethodnih šest puta, javlja agencija dpa.

„Mogao sam da zamislim i povećanje od 0,5 procentnih poena, ali svejedno smo najavili još povećanja“, rekao je Nagel. Prema njegovim rečima, poruka mora da bude jasna: „Još nismo završili i kamate treba dalje da rastu.“

ECB inflaciju nastoji da zadrži na proseku od najviše dva odsto godišnje. Stopa inflacije, međutim, mesecima stoji na daleko većoj vrednosti.

U aprilu su potrošačke cene u evrozoni bile u plusu od ravno sedam odsto. U Nemačkoj, međugodišnja stopa je prema preliminarnim podacima bila na 7,2 odsto.

Inflacija će značajno usporiti, ali, verovatno ćemo morati da sačekamo početak 2025. za … održivu stopu ispod dva odsto u Nemačkoj“, procenio je Nagel. „Kamate u evrozoni moraju da idu naviše da usporimo inflaciju. Čak kada budu dovoljno visoke za to, potrajaće dok inflacija ne postane održiva“, rekao je bankar.

Snažan uspon tražnje za potrošačkim i investicionim kreditima

Istovremeno, ista agencija dpa javlja da je posle dvogodišnje pandemijske oseke, tržište potrošačkih i investicionih kredita u Nemačkoj prošle godine ušlo u snažan uspon.

Kako je saopštilo je nacionalno udruženje banaka, banke specijalizovane za potrošačke i investicione kredita ušle su, naime, u dvocifren rast sa 122,8 milijardi evra odobrenih pozajmica, 11,4 odsto više nego 2021.

Banke su, na primer, za finansiranje kupovine automobila odobrile kredita za ukupno 56,6 milijardi evra, odnosno 7,3 odsto više nego prethodne godine.

Još snažniji rast banke su upisale i u poslovanju sa firmama i samostalnim privrednicima, odobrivši kredita za 10,2 milijarde evra, 21,8 odsto više nego 2021.

Mnoge firme su prošle godine nastojale da nadoknade zaostatak i finansiraju prethodno odložena ulaganja,“ rekao je predsednik Udruženja banaka Frederik Linto (Linthout).

Banke su potrošačima i preduzećima u prošloj godini odobrile kredita za ukupno 180,2 milijarde evra, odnosno 4,3 odsto više nego u 2021.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde