Preduzetni(k)lijent

Foto: Envato Elements / BGStock72

Uvodnik za novi broj Sveta bankarstva i investicija

U Srbiji prema podacima Agencije za privredne registre od 10. oktobra ove godine posluje 326.109 hiljada preduzetnika, odnosno 18 hiljada više nego na početku godine. Za deset meseci osnovano je 34.316 novih preduzetničkih radnji, a zatvoreno 17.020. Najviše je konsultanata i ugostitelja, a potom slede preduzetnici koji se bave računarskim programiranjem i prevozom drumskog tereta.

Svi oni pružaju usluge svesni da imaju slobodu izbora, rada i uspeha, ali i slobodu rizika. Preduzetnici su ljudi koji vode napred, nekada mnogo ispred vremena,  pa i okolnosti koje su nametnute. Oni prate trendove, mnogi ih i predviđaju. Preduzetništvo je i ženski i muški posao. Svojim predanim radom većina je dokazala da mogu da opstanu. Oni podnose najveći teret krize, ali i boljitka. Oni su samozaposleni i kao takvi posebna kategorija klijenata za banke.

U godini stagnacije kreditne aktivnosti, preduzetnici u poređenju sa stanovništvom i privredom beleže najveći pad. Podaci Udruženja banaka Srbije pokazuju da je u oktobru zabeleženo smanjenje zaduživanja preduzetnika od 4,1 odsto. S druge strane, kod preduzetnika raste učešće docnje u dugu sa 4,9 odsto na početku godine na 6,1 odsto.

Odnos banka – klijent preduzetnik mora da se neguje

Em se slabije zadužuju, pa još i kasne, a vremena bremenita. Teška. Veliki broj preduzetničkih firmi je sa jednim ili nekoliko zaposlenih, pa i ne ispunjavaju uslove za pozajmice kod banaka. Kada se i zaduže preduzetnici biraju kredite za obrtna sredstva, a investicione odluke ostavljaju za budućnost.

Tamo gde i mogu banke da olakšaju čini se da to ide mnogo sporije nego što bi trebalo. Često se menjaju savetnici namenjeni preduzetnicima, insistira na mobilnim aplikacijama. Kako se razumeti ukoliko nema dijaloga. Svaki preduzetnik i njegovo poslovanje je specifično, iz tog razloga banke treba da ih osluškuju u zahtevima i potrebama u poslovanju i daju smernice, kada ih oni zatraže.

Odnos banka – klijent preduzetnik mora da se neguje. Zato reči Snežane Obradović vlasnice firme Aledjo (iz priče u novom broju magazina) treba uzeti ozbiljno:

„Banke su i pomoć i prepreka za razvoj preduzetništva. Pomoć, ako imate dobru ideju i biznis plan i u tom, slučaju visina kamate nije problem. Međutim, ako niste sigurni šta želite, kredit je kao omča oko vrata.“

Omča koja steže i banku i preduzetnika.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde