Rast globalne ekonomije najsporiji od 1990.

Foto: Twenty20

Globalna ekonomija će rasti za otprilike 3% u narednih pet godina, i to je najsporiji tempo od 1990. godine, rekla je šefica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva.

Ona je u Vašingtonu uoči godišnjeg sastanka MMF-a, rekla da je put koji je pred nama „grub i maglovit“ – i upozorila da saradnja na rešavanju problema postaje sve teža.

U svom obraćanju pozvala je na dodatnu pomoć zemljama sa niskim prihodima.

„Za najslabije članove naše globalne porodice neophodna je dodatna podrška bogatijih zemalja“, rekla je ona, pozivajući zemlje da povećaju sredstva za MMF, koji daje jeftine kredite zemljama kojima je potrebna.

Organizacija se priprema za talas zahteva za pomoć ili restrukturiranje duga, dok šokovi izazvani krizom Covid-19, ratom u Ukrajini i rastućim troškovima života nastavljaju da odjekuju.

Prošle godine, globalni rast je pao skoro za polovinu na 3,4%, nakon porasta nakon pandemije 2021.

To je bilo ispod prosečnog rasta od 3,8% u poslednje dve decenije. Usporavanje se nastavilo i ove godine, uprkos jakim tržištima rada u zemljama kao što su SAD.

MMF je saopštio da očekuje da će rast pasti ispod 3% u 2023. godini, pri čemu će Indija i Kina činiti više od polovine rasta.

Očekuje se da će otprilike 90% naprednih ekonomija doživeti pad rasta, što odražava težinu viših troškova zaduživanja, nakon što su centralne banke naglo podigle kamatne stope kako bi stabilizovale rastuće cene.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde