Šef firme Nike: Žrtvovao sam mentalno zdravlje zbog svog posla

Kada sam imao 28 godina, dobio sam nekoliko saveta koji su mi promenili život. Bila je 1988. godina, a ja sam bio savetnik u Bain-u. Bile su to intenzivne godine – dugi radni sati, malo sna, puno putovanja, stalni posao i pokušaji da se uravnoteži porodični život sa supružnikom i dvoje male dece. Bilo mi je drago što učim koliko sam učio, ali takođe se sećam da sam se osećao kao da jedva stojim na površini, počinje svoju priču Džon Donaho, izvršni direktor kompanije Nike.

Jednog dana, tokom programa obuke za mlade konsultante, govornik je došao da nam prenese par mudrosti. Isprva sam napola slušao, moj um je praktično bio u mojoj kancelariji, kada nas je pitao: “Koliko nas je želelo da bude svetska klasa u onome što radi?”

Proučuvanje sportista

Svi smo digli ruke. Govornik se nasmejao i rekao, “pa, to je test inteligencije”.

Zatim je objasnio. Rekao je da je proveo godine proučavajući sportiste svetske klase i rekao da svi ovi vrhunski sportisti dele jedinstvenu osobinu: Oni se brinu o sebi.

Svakodnevno treniraju, vežbaju, dobro spavaju, pravilno se hrane. Oni gledaju unutar sebe kako bi otkrili sopstvene snage i slabosti. I što je najvažnije, oni se ne plaše da traže pomoć – zapravo, oni traže pomoć kao znak snage.

„Majkl Džordan ima trenera na klupi, ličnog trenera, kuvara i trenera za mentalno zdravlje. Želi da dobije pomoć kako bi mogao da se popravi “, rekao nam je govornik. „Ali vi, poslovni ljudi, ne brinete o sebi. Mislite da je nespavanje pitanje časti! A želite da budete svetska klasa? Mislite da je traženje pomoći znak slabosti, a ne snage. Ne razumem! „

Ovo me je poljuljalo. Otvorile su mi se oči. On je bio u pravu. Kao i mnogi drugi, žrtvovao sam svoje mentalno zdravlje pred oltarom svog posla, jednostavno zato što sam mislio da je to jedini način.

Mentalno zdravlje, meditacija, vežba…

Kako se moja karijera nastavljala, shvatio sam sve njegove savete. Imao sam dovoljno sreće da sam godinama imao neke izazovne poslove sa velikim učinkom. I uprkos ovim rukovodećim pozicijama, uvek sam se trudio da zadržim perspektivu vodeći računa o sebi i tražeći pomoć.

Meditiram. Vežbam svako jutro (OK, većinu jutra). Zahvalan sam tim vežbama što mi je uspelo da ostanem pozitivan držeći se sa obe noge na zemlji. I prihvatio sam veliku pomoć. Imao sam istog terapeuta poslednjih 30 godina. Imam duhovne savetnike i poslovne mentore, koje često zovem za smernice. Ne mogu da zamislim da bih mogao da nastupim danas bez dobijanja pomoći, zaključuje Donaho. 

Ovu priču direktor Nike-a ispričao je povodom meseca maja kada se obeležava kao mesec svesti o mentalnom zdravlju. Zbog toga je kompanija Nike preduzela niz koraka kako bi podržala svoje zaposlene kroz poboljšani pristup različitim savetnicima, besplatnim wellness članstvima, podršku porodicama (uključujući plaćeno roditeljsko i porodično odsustvo, rezervnu negu, subvencije za brigu o deci) i još mnogo toga. 

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde