Šerlokova tehnika pamćenja za svakoga

Niste Šerlok Holms niti se možete pohvaliti natprosečnim darom da pamtite imena ljudi, brojeve, šifre za logovanje. Ali, i te kako biste pozvali Šerlokove moći u pomoć kada nakon nekoliko godina na aerodromu naletite na nekadašnjeg poslovnog saradnika. On vam leti u susret, izgovara vaše puno ime, jasno je da se seća i vas i saradnje, a vi ni da zucnete. Pojma nemate kako se zove čovek, a tek iz koje je firme, nemate ideju.

Da li su vas stigle godine ili pomenuti bivši saradnik ima neverovatnu memoriju?

Tehnika pamćenja koja ’radi’

Postoji mnogo načina i oprobanih tehnika koje mogu značajno da poprave memoriju. Jedna od jednostavnijih još iz doba stare Grčke, kako se pretpostavlja, zove se Lokus ili Palata memorije. Ako volite novije ekranizacije Šerloka Holmsa setićete se da ovu tehniku detektiv koristi kako bi zapamtio sve pojedinosti vezane za slučaj.

Kako tehnika ’radi’?

Recimo da je osoba iz gorepomenutog susreta na aerodromu Jovan Petrović, Novosađanin, vlasnik firme Art Media. Upravo zbog dobre saradnje znate i da ima troje dece, da je reditelj i da voli stoni tenis. Kako da sve to popamtite i kada se desi ovakav slučajan susret da sve te podatke izvučete iz pamćenja sveže, baš kao da ste juče završili zajednički projekat?

Veliki starogrčki oratori su, kako svedoči Ciceron, morali da pamte izuzetno dugačke tekstove kako bi na trgovima držali pažnju publike i kako bi bili slavni. I pre nego što si bile zapisane, priče su se usmeno prenosile za šta je bila potrebna dobra memorija. Oratori su se služili tehnikom Lokus (lat. loci – mesto).

Sve što treba da uradite je da zamislite jedan prostor, vašu radnu sobu, kancelariju ili sobu iz detinjstva sa svim predmetima u njoj i da počnete sa vizuelizacijom lika Jovana Petrovića i svih pojedinosti koje o njemu želite da zapamtite.

Što neobičnije i blesavije

Da biste zapamtili ime ’Jovan’, razmislite koja je vaša asocijacija na to ime ili ako vam se otac zove Jovan, najbolje je da njega uvedete u zamišljeni prostor, posadite ga u fotelju. Možete i čika Jovu Zmaja, vašeg omljenog dečjeg pesnika, sa sve stetoskopom oko vrata. Prezimena ’Petrović’ ćete se odmah setiti ako, recimo pored prozora zamislite Njegoša kako naglas izgovara svoje stihove u narodnoj nošnji svog doba. Možda pri tom ima i govornu manu ili je prehlađen, pa govori zapušenog nosa. Poenta je da bude što neobičnije i blesavije jer ćete tako bolje zapamtiti i zabaviće vas.

Možda je vaša najbolja prijateljica iz Novog Sada, pa biste mogli i nju da uvedete da sa Jovom Zmajem kritikuje Njegoša i njegov recitatiorski netalenat. A, možda je festival Exit za vas najbolja asocijacija za Novi Sad jer ste na prvim festivalima prvi put uživo čuli omiljenu grupu Moloko. Možete i pevačicu ove grupe da prizovete i da sa Njegošem zapeva uz gusle, ali neki svoj hit.

Art Media, firma koju je osnovao Jovan Petrović, troje dece i stoni tenis takođe možete sa lakoćom da zapamtite. Recimo, crtani likovi Raja Vlaja i Gaja su čuveni potomci bogatog Patka i oni bi mogli da igraju stoni tenis na sred sobe i da se pri tom svađaju jer je naprevedna raspodela 2 na 1.

Sve je dozvoljeno i potrudite se da bude drugačije i sa što više detalja. Suština je u lokaciji koja je vama poznata, u pojedinostima i stvaranju mentalnih slika.

Nauka pojačala dokazima

Savremena naučna straživanja potvrđuju da ovakve tehnike stvaraju nove neuronske veze. Istraživanja takođe potvrđuju da pamćenje nema nikakve veze sa anatomijom mozga ili kognitivnom natprosečnom sposobnošću. Dobro pamćenje je pitanje treninga i vežbe kao i strategije.

U jednom od istraživanja učesnicima su dati različiti pojmovi (72) kako bi ih zapamtili. Nakon šest sedmica vežbe tehnike Lokus i rada na tome da zapamte date pojmove, učesnici su ponovo testirani četiri meseca nakon treninga. Zadivljujće je da su u mesecima kasnije u proseku zapamtili čak 62 pojma.

Vanserijska sposobnost da posmatra, uviđa detalje, pamti i zaključuje Šerloka Holmsa čini najvećim detektivom iz mašte Konana Dojla. A, možda je samo majstor različitih mentalnih tehnika na čelu sa tehnikom pamćenja Lokus.

Šerlokova tehnika pamćenja za svakoga

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde