Top 10 najvećih proizvođača litijuma u svetu

Svetska proizvodnja litijuma porasla je za 21% u 2021. u poređenju sa 2020. na približno 100.000 metričkih tona. Razlog tome su povećana zbog veće potražnje za baterijama za električna vozila, ali i drugi uređaji kojima je litijum potreban kao što su sistemi za skladištenje energije i prenosivi elektronski uređaji.

Najveći svetski proizvođač litijuma je kompanija Albemarle Corporation, koja posluje u čileanskom resursu Salar de Atacama u partnerstvu sa drugim najvećim proizvođačem, SQM. Salar de Atacama je dom za skoro četvrtinu trenutne svetske zalihe litijuma i radi od 1980-ih.

Albemarle takođe ima resurse u Nevadi, SAD i Australiji. Njihova operacija u dolini Klejton jedini je izvor proizvodnje litijuma u ​​Sjedinjenim Državama.

Na drugom mestu se nalazi pomenuti SQM (Sociedad Química y Minera de Chile), koji ima tržišnu kapitalizaciju od skoro 30 milijardi dolara. Na trećem mestu je kineski Tianqi Lithium.

Slede Ganfeng Lithium, Mineral Resources LTD, Pilbara Minerals, Allkem, Livent, Sichuan Yahua Industrial i Lithium Americas, objavio je Visual Capitalist.

Litijum: Kina dominira

Dok Australija i Čile čine većinu snabdevanja litijumom, Kina ima više od polovine svih kapaciteta za njegovu rafinaciju u specijalizovane hemikalije za baterije.

Kao deo napora zemlje da dominira u lancu snabdevanja metalima čiste energije, tri kineske kompanije su takođe među vodećim kompanijama za rudarenje litijuma. Najveći, Tianqi Lithium, ima značajan udeo u Greenbushes-u, najvećem svetskom rudniku litijuma tvrdog kamena u Australiji.

Tražnja za litijumom će se utrostručiti

Između 2000. i 2010. potrošnja litijuma u ​​baterijama se povećavala za 20% godišnje. U sledećoj deceniji, ta cifra je skočila na 107% godišnje za baterije, uz ukupnu potrošnju litijuma u ​​proseku za 27% godišnje.

Prema Bloomberg-u, predviđa se da će se potražnja za litijumom skoro utrostručiti do sredine decenije u odnosu na prošlogodišnji nivo.

Stoga je sigurnost snabdevanja litijumom postala glavni prioritet za tehnološke kompanije u Aziji, Evropi i Sjedinjenim Državama, navodi se.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde