Tužba koja bi mogla da ima posledice na „obrazovanje četbotova“

Foto: Pixabay / tacskooo

The New York Times (NYT) tužio je Microsoft i OpenAI za navodna kršenja autorskih prava, pišu američki mediji.

U tužbi podnetoj u sredu, američki list je naveo da su tehnološke kompanije eksploatisale njegov sadržaj bez dozvole za kreiranje svojih AI proizvoda, uključujući OpenAI-jev humani chatbot ChatGPT i Microsoft-ov Copilot.

Alati su obučeni na milionima NYT artikala, navodi se u tužbi, i oslanjali su se na taj materijal da bi pružili odgovore na upite korisnika.

Koštali su nas mnogo

U svojoj žalbi, NYT je naveo da veruje da je jedan od najvećih izvora informacija za OpenAI i Microsoftove AI proizvode. Njihovi alati za veštačku inteligenciju preusmeravaju saobraćaj koji bi inače išao na stranice njujorškog lista, lišavajući kompaniju prihoda od oglašavanja, licenciranja i pretplate, navodi se u tužbi.

NYT traži odštetu, ali i da zaustavi tehnološke kompanije da koriste njegov sadržaj i da uništi skupove podataka koji su kompanije dobile od lista.

„Tajmsovo novinarstvo je delo hiljada novinara, čije zapošljavanje košta stotine miliona dolara godišnje“, navodi NYT u svojoj tužbi. „Optuženi su efektivno izbegli da potroše milijarde dolara koje je NYT uložio u stvaranje tog dela uzimajući ga bez dozvole ili nadoknade.”

Šta je pošteno u “poštenom korišćenju”

Kako piše Wall Street Journal, tužba otvara novi front u višegodišnjoj borbi između tehnoloških i medijskih kompanija oko ekonomije interneta, suprotstavljajući jednog od najvećih igrača industrije vesti protiv pionira novog talasa tehnologija veštačke inteligencije.

Tehnološke kompanije koje prave generativne AI alate generalno tvrde da se sadržaj dostupan na otvorenom internetu može koristiti za obuku njihovih tehnologija u skladu sa zakonskom odredbom koja se zove „pošteno korišćenje“, koja dozvoljava da se materijal zaštićen autorskim pravima koristi bez dozvole u ​​određenim okolnostima.

U svojoj tužbi, NYT je napisao da argument poštene upotrebe ne bi trebalo da se primenjuje jer alati veštačke inteligencije mogu poslužiti, skoro doslovno, velike komade teksta iz novinskih članaka.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde