Kako otpad od hrane postaje ključna pretnja klimatskim promenama?

Foto: Envato Elements / motghnit

U ( možda već uzaludnoj) borbi protiv klimatskih promena i nastojanju da se smanje emisije gasova i efekat staklene bašte, većina ljudi se fokusira na njihov najveći izvor — sagorevanje fosilnih goriva, odgovorno za 75 odsto globalnih emisija gasova. Ali postoji jedan izvor značajnih emisija koji uglavnom ostaje neprimećen, iako je deo naših svakodnevnih života: food waste (otpad od hrane).

Hrana oslobađa velike količine metana, gasa koji je 80 puta snažnije zagreva Zemljinu atmosferu od ugljen-dioksida i razlaže se tokom 20 godina. I što se više hrane baca, više metana se proizvodi. Govorimo o tolikoj, nezamislivoj, količini da, ako bi se emisije štetnih gasova koje dolaze od food waste-a  predstavile kao država, bile bi na trećem mestu iza Kine i Sjedinjenih Država.

Zapravo, trećina sve hrane proizvedene za ljudsku ishranu odlazi u otpad  i doprinosi osam do 10 odsto emisiji gasova staklene bašte koji utiču na klimu. To je četiri puta više od celokupne avio industrije cele planete. Pored ovoga, na životnu sredinu negativno utiče i rasipanjem resursa: vode, zemljišta i drugih inputa neophodnih za proizvodnju te hrane.

Početkom decembra, administracija predsednika Džozefa Bajdena je najavila strateške korake za smanjenje bacanja hrane i povećanje recikliranja organskih materija kako bi se smanjio uticaj za životnu sredinu. Nacrt strategije napravile su Američke agencije za zaštitu životne sredine Ministarstvo poljoprivrede i Uprave za hranu i lekove. Plan uključuje promene u označavanju datuma proizvoda i poziv na usvajanje jedinstvenih praksi doniranja hrane.

Too Good to Go

Pored ovih inicijativa na „najvišem“ nivou, i dalje stoje one kojima se pojedinci pozivaju da daju svoj doprinos, bilo da su u pitanju planiranja kupovine ili pravilno recikliranje hrane iz restorana. Međutim, da sve ne bi ostalo samo na individualnoj odgovornosti i inspiraciji, u  Velikoj Britaniji i 16 drugih zemalja postoji lakši način: Too Good to Go.

Ova aplikacija omogućava potrošačima da kupe „kesu iznenađenja“ koja sadrži hranu, koja je pred istekom roka trajanja po sniženoj ceni. Restorani i kafići takođe mogu da koriste aplikaciju za prodaju pripremljenih jela, koje mušterije mogu da svrate da pokupe u terminima koje „rezervišu“. Too Good to Go lansiran je u Velikoj Britaniji 2015. godine i do sada je „spasio“ više od 230 miliona obroka i sprečio gotovo 600 hiljada tona ugljen-dioksida od ispuštanja u atmosferu.U prvoj polovini prošle godine, aplikacija se našla, uz McDonald’s i Uber Eats, u prvih 10 aplikacija za hranu preuzetih širom sveta. U međuvremenu kompanija se udružila sa brendovima poput PepsiCo i Nestle u kampanji koja je ohrabrivala potrošače da „pregledaju, pomirišu i okuse“ – umesto da slepo prate etikete best before i bace namirnice.

Munch

U Evropi, istu misiju po istom principu obavlja Munch, mađarski startap koji su osnovala 2020. četvorica studenata a njihovo rešenje danas funkcioniše u Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj. Sledeće tržište koje planiraju da osvoje je Rumunija a, kako kažu, u bliskoj budućnosti se vide i u Hrvatskoj, Sloveniji, Grčkoj, Bugarskoj i Srbiji.

Partnerstva sa gigantima iz prehrambene industrije nisu samo povećala Munchov domet, već su pokazala i konkretne uspehe u borbi protiv rasipanja hrane. U sve tri zemlje u kojima je aplikacija prisutna sarađuju sa Starbucks-om, u Češkoj Republici i Mađarskoj sa diskaunterom PENNI i ekskluzivno su prisutni u svakoj SPAR i INTERSPAR radnji u Mađarskoj. U želji da problem rasipanja hrane reše duž celog lanca snabdevanja, pokrenuli su i Munch Market, virtualno tržište koje omogućava veletrgovcima da prodaju proizvode koji su blizu isteka ili van roka po sniženim cenama.

Too tasty to waste it

Ukoliko biste želeli da isprobate kako ovaj koncept funkcioniše možete to uraditi i na aplikaciji koja je dostupna u Srbiji, u dva grada ( za sada): Beogradu i Novom Sadu. Too tasty to waste it je zvanično lansirana pre dve nedelje i ne nudi previše opcija za naručivanje ali to će se verovatno promeniti kako i vidljivost aplikacije bude rasla.

Kako su sad popularne novogodišnje rezolucije i odluke, možda bi jedna od njih trebalo da se odnosi i na ovu temu. Revolucija u upravljanju otpadom od hrane ključna je za očuvanje planete, a svaki korak ka smanjenju food waste-a dovodi nas bliže održivijoj budućnosti.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde