U prvih 100 dana rata u Ukrajini Rusija zaradila 93 mlrd evra

Rusija je u prvih 100 dana rata u Ukrajini od izvoza fosilnih goriva zaradila 93 milijarde evra.

Većina fosilnih goriva poslata je u Evropsku uniju, a prosečna izvozna cena bila je oko 60% viša nego lani, pokazalo je istraživanje nezavisnog Centra za istraživanje energije i čistoću vazduha (CREA) u Finskoj.

Prema tom izveštaju, čak 61% izvoza ruskih fosilnih goriva otišlo je u Evropsku uniju za oko 57 miliona evra.

Najveće pojedinačne zemlje uvoznice ruskih fosilnih goriva su Kina (12.6 milijardi evra), Nemačka (12.1 milijardi evra) i Italija (7.8 milijardi evra), stoji u izveštaju koji je objavio AFP, prenosi Index.hr.

Najviše ruskih prihoda od fosilnih goriva odnosi se na sirovu naftu (46 milijardi evra), a potom slede gas koji Rusija izvozi gasovodima, naftni derivati, prirodni gas (LNG).

Iako je ruski izvoz fosilnih goriva pao u maju jer su mnoge zemlje i kompanije smanjile uvoz ruskih energenata zbog invazije na Ukrajinu, globalni rast cena fosilnih goriva nastavio je da puni ruski budžet pa su ruski prihodi od fosilnih goriva dostili rekordan nivo.

Ruske cene fosilnih goriva za izvoz su u proseku 60% više nego lani, stoji u izveštaju. Neke zemlje, poput Kine, Indije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, povećale su uvoz fosilnih goriva iz Rusije, navodi se.

„Dok EU razmatra strože sankcije Rusiji, Francuska je povećala svoj uvoz i postala najveći kupac prirodnog gasa na svetu“, rekla je analitičarka CREA-e Lori Milivirta.

„S obzirom na to da se većina tih kupovina ne odnosi na dugoročne ugovore, to znači da je Francuska svesno odlučila da koristi ruske energente nakon invazije na Ukrajinu“, dodala je.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde