U SAD odobrena prva pilula za postporođajnu depresiju. Očekuje se prihod od pola milijarde dolara

Foto: Envato Elements / deriabinanatalia

Ključne tačke
  • Jednom kada tablete budu puštene u prodaju, nove majke će imati mogućnost pogodnog i brzog tretmana protiv stanja koje sabotira ono što bi trebalo da bude srećan period.
  • Sage Therapeutics i njen partner Biogen planiraju da puste pilulu u prodaju pod imenom Zurzuvae, pre kraja ove godine.
  • BMO Capital Markets procenjuje da bi skoro 24.000 žena u SAD mogle da se leče lekom Zurzuvae 2030. godine, generišući prodaju od 567 miliona dolara.

Od strane američke Uprave za hranu i lekove (FDA) u petak je odobrena prva pilula za postporođajnu depresiju.

Jednom kada tablete budu puštene u prodaju, nove majke će imati mogućnost pogodnog i brzog tretmana protiv stanja koje sabotira ono što bi trebalo da bude srećan period. Kako piše Wall Street Journal, stopa smrtnosti majki u SAD u ovom period je najviša od 1965.

Sage Therapeutics i njen partner Biogen planiraju da puste pilulu u prodaju pod imenom Zurzuvae, pre kraja ove godine.

Tablete koje se uzimaju na dnevnom nivou piju se dve nedelje, a mogu pomoći u ublažavanju simptoma depresije u roku od nekoliko dana, umesto nedelja ili meseci sa starijim antidepresivima. Lekari kažu da bi pilula takođe bila zgodnija opcija od infuzione terapije na tržištu.

Analitičari očekuju da Uprava za suzbijanje narkotika (DEA) kategoriše lek kao kontrolisanu supstancu sa relativno malim potencijalom za zloupotrebu, istu oznaku kao i lekovi protiv anksioznosti kao što su ksanaks I valijum koji utiču na sličan deo mozga.

Pilula za postporođajnu depresiju i njeni efekti

Postporođajna depresija pogađa jednu od osam novopečenih majki u SAD, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti. Ali neki istraživači kažu da bi prava stopa mogla biti veća i da polovina takvih slučajeva ostane nedijagnostikovana.

Predoziranje drogama i samoubistva su vodeći uzroci smrti majki u SAD, doprinoseći skoro jednoj od četiri smrti povezane sa trudnoćom, prema CDC-u.

Zurzuvae, koji takođe ima hemijsko ime zuranolon, stimuliše moždani receptor nazvan GABA koji usporava rad mozga i pomaže u kontroli anksioznosti i stresa. Smatra se da lek deluje kod žena sa postporođajnom depresijom, koje često doživljavaju nesanicu, stvarajući umirujući efekat i omogućavajući im da se odmore.

Najčešći farmaceutski tretmani za postporođajnu depresiju su stariji antidepresivi kao što su Zoloft i Lekapro, za koje je obično potrebno mesec ili dva da se sazna da li ti lekovi deluju ili ne. Za Zurzavae se pokazalo da počinje da poboljšava simptome za nekoliko dana.

BMO Capital Markets procenjuje da bi skoro 24.000 žena u SAD mogle da se leče lekom Zurzuvae 2030. godine, generišući prodaju od 567 miliona dolara.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde