Nemačka u krizi stambene izgradnje

Foto: Twenty20

Nemačka je suočena s krizom stambene izgradnje koja bi mogla trajati godinama ako se njeni uslovi ne poboljšaju iz temelja, smatraju nemački ekonomisti i građevinski stručnjaci.

Brz rast troškova izgradnje otežao je privatno finansiranu stambenu izgradnju koja je mnogim preduzetnicima postala neisplativa, piše agencija dpa.

Kako bi se ti troškovi pokrili, najam novog stana po kvadratnom metru bi trebao iznositi 18 evra, procenjuje Radna grupa za savremenu izgradnju (ARGE) sa sedištem u Kilu.

Stambena izgradnja u Nemačkoj podeljena je na socijalno stanovanje, subvencionisano od države, te privatno finansirano stanovanje koje bi trebalo biti samoodrživo.

Prema ARGE-u, prosečna cena izgradnje kvadratnog metra stambenog prostora – uključujući troškove zemljišta – trenutno iznosi oko 5200 evra.

„Gradnja je jednostavno preskupa“, rekao je Ludvig Dorfmajster, stručnjak za građevinu i nekretnine s minhenskog Ifo instituta za ekonomska istraživanja.

„U maju su cene gradnje konvencionalnih novih stanova bile 36 odsto više nego početkom leta 2020“. Rastuće kamatne stope pogađaju i privatne građevinske i stambene firme.

„U mnogim slučajevima one odgađaju projekte jer bi potrebna stanarina finansijski preopteretila buduće stanare“, rekao je Dorfmajster.

U međuvremenu vlada od 2022. ozbiljno ograničava subvencije za novogradnju, piše agencija dpa. „Uprkos očekivanim naporima svih uključenih, ne očekujem preokret trenda, već daljnje ozbiljne gubitke na tržištu“, rekao je stručnjak.     

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde