Velika vest za Srbiju koju niko nije pročitao

Foto: MK Group

Izbori, koalicije, rat Izraela i Hamasa (rat Rusija – Ukrajina je već passe), nezaobilazno Kosovo, medijski zakoni…more je vesti koje čitamo ovih dana. U toj masi koja nam se nudi svakog dana, neminovno gubimo mogućnost da procenimo šta je od svega toga u stvari važno. Šta je u stvari vest.

Jedna od takvih provlači se ovih dana, nije u domenu onih udarnih, pa je niko i ne vidi kao važnu. A itekako jeste.

25 miliona evra za popularizaciju nauke

Srbija je dobila Palatu nauke – u centru Beograda. Zadužbina Miodraga Kostića, srpskog biznismena i osnivača MK Group, na uglu ulica Kralja Milana i Kneza Miloša, biće prvi centar za istraživanje i popularizaciju nauke u Srbiji. Zgrada u centru Beograda pripadala je AIK banci koju je Kostić kupio 2014.godine. Njena vrednost je 25 miliona evra što je jedno od najvećih izdvajanja u novijoj istoriji zadužbinarstva.

Velika vest za Srbiju koju niko nije pročitao

„Ponosan sam što pozicioniramo nauku kao pokretačku snagu razvoja društva. Želja Miodraga Kostića je da Palata nauke pruži priliku novoj generaciji mladih naučnika da karijere grade u svojoj zemlji. Da im omogućimo da ovde rade u vrhunskim uslovima i kreativnom prostoru, kao u najboljim svetskim naučnim centrima. Jer su upravo oni budući lideri naučno-tehnološkog napretka Srbije. Palata nauke biće mesto koje spaja radoznalost i strast za znanjem, i slavi sposobnost ljudskog uma da stvara, otkrije i istraži“, poručio je Aleksandar Kostić, sin Miodraga Kostića i član Upravnog odbora Zadužbine.   

Ko su moderni zadužbinari u Srbiji?

Zadužbinarstvo u Srbiji koje imalo svoj procvat u drugoj polovini 19. i prvoj polovini 20. veka, zaživelo je ponovo tek 90-ih godina prošlog veka. Ali i pored toga, kada je Beograd u pitanju do sada se kao pravi primeri zadužbinarstva navode samo dva. Zdanje Madlenianum 1998. godine, prva privatna opera koju je „podigla“ Madlena Cepter, supruga biznismena Filipa Ceptera i Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine sa invaliditetom „Sunce” poklonjen Gradu Beogradu 2012.godine od strane Miroslava Miškovića, odnosno Delta fondacije.

“Da bi se zadužbina, u klasičnom smislu reči, odnosno zdanje ili ustanova izgradili i trajno poklonili, „za dušu“ ili da bi se odužilo narodu, kao prvo, uticajni, bogati vlasnik novca trebalo bi da je i sam elementarno moralna osoba, kulturna, pa i produhovljena. Kao drugo, podsticaji od strane države morali bi biti dovoljno veliki, ali isto tako i poverenje u njenu moć, i u moć njenih institucija”, piše u tekstu nedeljnika Vreme od pre pet godina.

Redak slučaj koji treba pohvaliti

Činjenica je da je ovo redak slučaj kada je u pitanju naša zemlja. Da li je Srbija stvorila novu klasu bogatih koja nema prethodno iskazane karakteristike, čast pomenutim izuzecima, ili je stvarno problem država, to ne možemo da odgovorimo.

Ali ono što je sigurno je da, bez obzira šta prosečan građanin naše zemlje mislio o Miodragu Kostiću, ovaj postupak treba pohvaliti i dati mu veći prostor u javnosti.

Jer ovo nije neki jeftini PR ili marketing, ovo je nešto što će, nadamo se, biti važna stvar za budućnost ove zemlje. Možda i važnije, ohrabriti ostale ljude sa velikim novcem koji privređuju ovde ili u inostranstvu da urade nešto slično.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde