Preminuo milijarder koji je sav svoj novac poklonio i živeo u iznajmljenom stanu

Foto: Youtube screenshot

Ključne tačke
  • U SAD je u 93. godini preminuo Čarls „Čak” Fini, preduzetnik i investitor koji je svoje bogatstvo od više milijardi dolara, poklonio u humanitarne svrhe.
  • „Mnogo je zabavnije davati dok si živ nego davati kad si mrtav“, rekao je Fini u biografiji “The Billionaire Who Wasn’t.”(Milijarder koji to nije bio).
  • Nije imao automobil ili kuću, radije je živeo u iznajmljenom stanu u San Francisku.

U SAD je u 93. godini preminuo Čarls „Čak” Fini, preduzetnik i investitor koji je svoje bogatstvo od više milijardi dolara, poklonio u humanitarne svrhe.  

Fini je zaradio veliki deo svog bogatstva nakon što je 1960. godine sa kolegom sa studija na Univerzitetu Kornel osnovao Duty Free Shoppers (DFS), lanac bescarinskih prodavnica na aerodromima specijalizovanih za luksuznu robu.

Veliki novac došao je 1996. godine, kada je Fini prodao svoje akcije u DFS francuskom konglomeratu luksuzne robe LVMH.

Fini je bio zagovornik „davanja dok si živ“. 

„Mnogo je zabavnije davati dok si živ nego davati kad si mrtav“, rekao je Fini u biografiji “The Billionaire Who Wasn’t.”(Milijarder koji to nije bio).

Skroman život u iznajmljenom stanu

Fini je osnovao Atlantic Philanthropies 1982. godine, prenevši svu svoju poslovnu imovinu na nju dve godine kasnije, navodi fondacija. Fondacija je 2020. zatvorila svoja vrata nakon što je rekla da je uspešno podelila sva svoja sredstva.

Sveukupno, Atlantic Philanthropies su dale grantove u ukupnom iznosu od 8 milijardi dolara na pet kontinenata – uglavnom anonimno. Donacije su podržale obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, ljudska prava i još mnogo toga. Finijeva fondacija donirala je infrastrukturu u Vijetnamu, univerzitete u Irskoj i medicinske centre posvećene pronalaženju lekova za rak i kardiovaskularne bolesti, navodi se na veb stranici fondacije.

Fini je izabrao da poslednje tri decenije svog života živi štedljivo, kaže njegova fondacija. Nije imao automobil ili kuću, radije je živeo u iznajmljenom stanu u San Francisku.

“Treći osnivač Kornela”

Fini je rođen u radničkoj irsko-američkoj porodici tokom Velike depresije u Elizabetu, Nju Džersi. Upisao se na Univerzitet Kornel 1952. i bio prvi u svojoj porodici koji je otišao na fakultet.

Fini je nazvan Kornelovim „trećim osnivačem“ zbog veličine njegovog ulaganja u univerzitet. On je dao skoro milijardu dolara Kornelu preko svoje fondacije od 1982. godine, piše CNN.

Godine 2011, Fini je potpisao „Zakletvu davanja“, obavezu koju su započeli Bil i Melinda Gejts i Voren Bafet, a koja podstiče najbogatije američke porodice i pojedince da posvete svoje bogatstvo filantropskim poduhvatima.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde