Zašto je minut do 12 da pokrenete podkast i šta imate od toga?

Ključne tačke
  • Ako još nemate podkast za svoj biznis, krajnje je vreme, izjavio je Bob Pitman osnivač MTV-ja.
  • Podkasti su neverovatno moćan alat svake robne marke i biznisa koji stoji iza.
  • Jedan od argumenata u korist podaksta je da su i dalje ekskluziva i ako ste pametni, pokrenućete ga, tvrdi Pitman.

Ako još nemate podkast za svoj biznis, krajnje je vreme“, izjavio je Bob Pitman. Možda vam ovo ime ništa ne znači, ali njegovo mišljenje vredi čuti jer je upravo Pitman krivac za nastanak MTV-ja početkom 90-ih i čitave medijske potkulture koja je osvojila svet. Baš kao što je tada verovao u moć muzičkih kanala, tako i danas preporučuje podkaste.

Ako neko zna kako privući i zadržati publiku, zna Bob Pitman. I sam vlasnik jednog podkasta, govorio je zašto svako ko je u biznisu treba da prihvati da je minut do 12 da pokrene svoj podkast, a Pitman i njegovi sagovornici navode i činjenice i argumente koje je teško oboriti.

Podkast ima moć

Pre svega, podkasti su neverovatno moćan alat svake robne marke, kako je to rekao Pitman. Razlog je jednostavan – oni vam daju mogućnost da stvorite jake i duboke odnose sa publikom i potrošačima i to temama koje ih zanimaju, koje ih pokreću i inspirišu na akciju. „Slušaoci podkasta su vrlo aktivni, postaju lojalni i ’superfanovi’ i brenda i domaćina“, ukratko je objasnio osnivač MTV imperije.

Teško bi bilo oboriti tezu da podkasti ne postaju ’veliki biznis’ i da imaju ogroman uticaj na brendove baš kao što je bila sudbina blogova.

Zapravo, ako se rade i vode kako treba, podkasti su najefektniji put i najjače sredstvo za rast vašeg kreativnog biznisa. Oni su najbolji način da dođete do ciljanih potrošača i publike. I zato, bez svake dileme pokrenite podkast“, preporučio je Pitman.

Ako ste i dalje nepoverljivi, sledi je nekoliko činjenica koje će vas uveriti da treba poslušate savete Pitmana i njegovih istomišljenika.

Podkast je i dalje ekskluziva

Pre desetak godina blog je bio nov moćan kanal do kupaca. Blogovi su donosili rezultate. I, i dalje se koriste i pišu, i dalje ima vrhunskih brendova koji pišu odlične blogove. Ali, tu postoji jedan problem – svi to danas rade. Ako radite na blogovima, ni po čemu niste posebni. Nemate ekskluzivu.

Sa podkastima je sada drugačije. Posebni ste i izdvajate se iz gomile ako imate podkast. Danas je tako, a razlog pre svih je tehnika koja je i dalje otežavajući faktor za autore podkasta. Zato je danas malo podkasta dok publika rapidno raste.  

Istina je da je malo komplikovano i zahtevno da jedan podkast živi. Mnoge kompanije, po mišljenju Pitmana, ne žele da se ’bakću’ ovakvom organizacijom. Ali, greše. „Ako ste pametan biznismen, imaćete svoj podkast“, zaključak je medijskih znalaca.

Publika je sve veća

Zadivljujuća je statistika koja služi podkastima i primetan je rast publike od 2019. godine. Predviđanja kažu da će 2024. godine preko 500 miliona ljudi na svetu slušati neki od podkasta. Istraživanje u 54 države sveta otkrilo je sledeće podatke:

Šveđani su najverniji ovakvom mediju. Čak 47 odsto sluša podkaste.

Irci i Brazilci su premašili 40 odsto.

Otprilike svaki treći Britanac i Amerikanac aktivno sluša podkaste.

Od 20 do 29 odsto Nemaca, Rusa i Južnoafrikanaca je verno podkastima.

Najmanje interesovanja pokazuju Kinezi, Pakistanci, Marokanci i stanovnici Belgije (10-19 odsto).

Zanimljivo je da Japanci nisu poklonici podkasta jer podaci kažu da samo 5 odsto sluša ovakav medijski sadržaj.

Statistika ohrabruje ne samo kada su brojevi pratilaca podkasta u pitanju, već uveravaju i da je sve veće njihovo angažovanje što ukazuje na vernost i zdravu povezanost između publike i medija.

Gde vi, tu i podkast

Jedan od jačih argumenata koji će svakog biznismena uveriti da mora da pokrene podkast je dostupnost. ’Gde vi, tu i podkast’ – odličan je opis ovakvog medija. Za razliku od bloga, podkast nudi vrstu udobnosti jer možete da slušate, ne morate da gledate, i možete da vozite ili hodate ili spremate obrok u isto vreme. „Gotova je era ’hladnih i distanciranih medija sa velikih ekrana’ jer slušalice na ušima preko kojih slušate omiljene podkaste donose neku vrstu intime i posebne veze koja može biti veoma čvrsta, neraskidiva“ procena je Roba Volča jednog od vlasnika najvećg podkast provajdera.

Još jedna prednost podkasta je da su oni serijski i publika im se vraća iznova i iznova. To govori da podkasti imaju sposobnost da formiraju čitave zajednice pratilaca koji su zainteresovani za brend i biznis koji ga predstavlja. Loša strana je što nema komunikacije sa publikom u realnom vremenu, ali sve je više komentara i reakcija pratilaca.

Sloboda koju daje stvaranje jednog podkasta, nema cenu. Ograničenja nema, a granica je samo kreativnost i veština autora.

Za jedan podkast potrebni su vam:

  • Ideja
  • Oprema
  • i Hosting
  • (internet se podrazumeva).

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde