(Verovatno) Najveće fintech spajanje ove godine

Foto: Envato Elements / Prostock-studio

Gigant kreditnih kartica Visa kupuje brazilski Pismo, startap za infrastrukturu plaćanja. Cena je milijardu dolara u gotovini, što je verovatno jedan od najvećih fintech spajanja (M&A) poslova u ovoj godini.

Osnovan 2016, Pismo sa sedištem u Sao Paulu tiho je privukao investitore zvučnih imena, uključujući Citi, Itaú (jedna od najvećih brazilskih banaka), Revolut, N26, Nubank i Cora. Startap obrađuje skoro 50 milijardi API poziva i 40 milijardi dolara u količini transakcija godišnje i pokreće skoro 80 miliona naloga i preko 40 miliona izdatih kartica, prenosi Investitor.

Pismo je na početku 2021. godine obrađivao manje od milijardu dolara mesečno u obimu transakcija. Vremenom se kompanija proširila van matične zemlje i sada posluje u nekoliko država širom Latinske Amerike, uključujući Meksiko i Čile, kao i u SAD i Evropi. Startap takođe ima poslove u Indiji, jugoistočnoj Aziji i Australiji.

„Fleksibilnost i agilnost“

Pismo-ova platforma za obradu emitera u oblaku i osnovna bankarska platforma imaju za cilj da daju bankama, fintech-ovima i drugim finansijskim institucijama „fleksibilnost i agilnost“, a u oktobru 2021. je uspela da prikupi 108 miliona dolara svežih investicija. Nudi usluge koje klijentima omogućavaju lansiranje proizvoda za kartice i plaćanja, digitalno bankarstvo, digitalne novčanike… Pismo takođe dozvoljava finansijskim institucijama da „preuzmu kontrolu nad svojim osnovnim podacima i inteligentno ih koriste“.

U pisanoj izjavi, Visa je navela da će kupovinom Pismo-a “klijentima omogućiti pružanje osnovne mogućnosti za bankarstvo i obradu preko debitnih, prepaid, kreditnih i komercijalnih kartica putem API-ja u oblaku”. Platforma startapa će takođe omogućiti Visi da pruži podršku i povezivanje za nove sisteme plaćanja, kao što je Pix u Brazilu, za klijente finansijskih institucija, dodala je kompanija.

“Kupovinom Pisma, Visa može bolje služiti našim finansijskim institucijama i fintech klijentima s diferenciranijim rešenjima izdavaoca koja mogu ponuditi svojim klijentima,” rekao je Džek Forestel, glavni službenik kompanije za proizvode i strategiju, u pisanoj izjavi. Posao, koji podleže regulatornim odobrenjima i drugim uobičajenim uslovima za zaključivanje, trebalo bi da bude zatvoren do kraja godine.

Pismo će zadržati svoj trenutni menadžerski tim, koji će ostati u Sao Paulu.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde