Veterani londonskog Sitija nazivaju Bregzit potpunom katastrofom

Foto: Envato Elements / imagesourcecurated

Gaj Hends, vodeća figura londonskog Sitija i osnivač, predsednik i direktor privatne investicione kompanije Terra Firma, nazvao je Bregzit „potpunom katastrofom“ i „gomilom totalnih laži“ koje su nanele štetu velikom delu ekonomije.

Govoreći na treću godišnjicu odlaska Britanije iz EU, Hends je rekao:

To je bila potpuna katastrofa. Realnost je da je to bila izgubljena situacija za nas i Evropu. Evropa je izgubila više [u finansijskim uslugama], ali smo izgubili i mi. A realnost Bregzita je bila samo gomila potpunih i totalnih laži”.

Milijarder smatra da britansko stanovništvo nikada neće prihvatiti državu u kojoj bi NHS (zdravstveni sistem) bio srušen, gde bi besplatno obrazovanje bilo ozbiljno ograničeno, gde bi regulacija u pogledu zapošljavanja bila odbačena. To su bile samo potpune i potpune apsolutne laži.“

Prema ekspertu za ispitivanje javnog mnjenja Džonu Kertisu, ankete u proseku sada pokazuju da bi 57 odsto ljudi u Velikoj Britaniji glasalo za pridruživanje EU.

EU je verovatno izgubila više

Još jedan veteran Sitija Edi Truel, koji je osnovao privatnu investicijsku firmu Duke Street Capital i suosnivač Korporacije za penzijsko osiguranje (Pension Insurance Corporation), koja snažno podržava Bregzit, izrazio je razočaranje brzinom deregulacije u sektoru finansijskih usluga u Velikoj Britaniji.

Nadao sam se da ćemo videti bržu deregulaciju nego što je to bio slučaj“, rekao je on, takođe govoreći za Today. „Videli smo ogromnu pozitivnu eksploziju u Sitiju posle velikog praska 1980-ih: nadao sam se da ćemo videti istu stvar.

On je rekao da Britanija ima najveći trgovinski suficit u oblasti finansijskih usluga na svetu, od 87 milijardi dolara, što je 10 odsto više u odnosu na 2020.

„Izlazak iz EU je značio da je finansijskim uslugama mnogo lakše trgovati sa drugim zemljama van EU. Po mom mišljenju, to je bio poraz – rekao je Truel. „EU je verovatno izgubila više jer nije uspela da postigne odgovarajuće sporazume o finansijskim uslugama, ali ni Velika Britanija očigledno nije imala koristi. Ali generalno, grad je uspeo da usmeri svoj izvoz u druge delove sveta, posebno u SAD, Singapur, Švajcarsku, itd.”, kaže on, a prenosi Guardian.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde