Zaglavljeni u životu i karijeri: Probajte sa šest jednostavnih odgovora

Da li ste zaista zaglavljeni tako što vam karijera stoji u mestu već neko vreme, a svakodnevni život je ’slepo’ prati, to samo vi znate. A možda i niste, već ste samo u takvoj fazi koja ima svoj kraj. Svejedno, ovakvih šest pitanja i vaših šest odgovora pomoći će vam da dijagnostikujete svoje stanje, a zatim i da odgovorima oslobodite svoje ciljeve i pustite da vas vode.

Prvo

Zamislite da posedujete urođenu sposobnost da postignete svaki cilj koji sebi postavite. Pitanje: Šta to zaista i iskreno želite da budete, da imate i da radite?

Drugo

Promislite o svojim aktivnostima, o onima koje vas privlače ili koje vam donose korist u bilo kom smislu? Pitanje: Koje aktivnosti vam pružaju najjači osećaj smisla i svrhe u životu?

Treće

Sagledajte svoj trenutni privatni i poslovni život. Probajte da identifikujete kako je vaše vlastito razmišljanje kreiralo vaš svet. Pitanje: Šta bi trebalo ili šta biste mogli da izmenite?

Zaglavljeni u životu i karijeri: Probajte sa šest jednostavnih odgovora
Twenty20

Četvrto

Sa svojim mislima ste svakodnevno. Pitanje: O čemu najčešće razmišljate i pričate  – o onome što želite ili o onome što ne želite?

Peto

Zastanite na trenutak i promislite o svojim ciljevima. Pitanje: Koju ćete cenu morati da platite da biste postigli ciljeve koji su vam najvažniji?

Šesto

Odgovore na prethodna pitanja možete i ne morate da zapisujete. Ali, ovo važno poslednje pitanje i vaš odgovor na njega zapravo je poziv na akciju i promenu. Pitanje glasi: Šta bi trebalo odmah da preduzmete kao rezultat odgovora na gore navedena pitanja?

Ovako jednostavan koncept pitanja i odgovora Brajan Trejsi je svakodnevno koristio u radu sa poslovnim ljudima u želji da im pre svega pomogne da razumeju i prihvate da od ciljeva sve kreće. Ako nemate ciljeve, plutate i nose vas struje života, pa gde vas odnesu. Sa ciljevima, letite kao strela, kako to piše Brajan Trejsi u svojoj knjizi „Ciljevi“.

Kako se slikovito može predstaviti život većine ljudi?

Zamislite da ste stigli u neki grad, negde na periferiju, i kažu vam da se odvezete do neke kuće na određenoj adresi. Ali, nema nikakvih putokaza, nemate plan grada. Sve što imate je vrlo uopšten opis kuće do koje treba da stignete. Pitanje: Šta mislite? Koliko bi vam trebalo da je pronađete bez plana grada i bez putokaza? Brajan Trejsi u „Ciljevima“ piše: „Verovatno biste doveka lutali naokolo. Ako biste i nabasali na tu kuću, bila bi to ćista sreća. Žalosno, ali to je način življenja mnogih ljudi.“

Brajan Trejsi je jedan od vodećih konsultanata, instruktora, govornika, prešao je put od nemaštine do bogatstva i upravo je na tom putu koristio metode o kojima je pisao. Svake godine obraća se hiljadama ljudi širom sveta, upravo onima koji bi da istraju u svojim ciljevima. Radi sa velikim svetskim korporacijama IBM, Ford, Xerox, Hewlett Packard, Federal Express.. Autor je preko 70 knjiga. Vredne su svake pažnje.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde