Više

  Zbog blokade Sueckog kanala stotine miliona evra gubitka za reosiguravače

  PRATITE NAS

  Poslednji članci iz ove rubrike

  Blokada Sueckog kanala verovatno će reosiguravačima prouzrokovati nekoliko stotina miliona evra gubitaka, procenila je agencija Fitch Ratings.

  Brod Ever Given, dugačak 400 metara i težak 200.000 tona, prošlog se utorka zaglavio u kanalu zbog peščane oluje i snažnih vetrova koji su uticali na vidljivost, blokirajući put stotinama brodova koji su čekali prolaz najkraćim brodskim putem između Evrope i Azije. Saobraćaj je danas nastavljen, a Fitch procenjuje da će blokada smanjiti zaradu globalnim reosiguravačima, ali ne bi trebala bitno uticati na njihove kreditne profile, prenosi Seebiz.

  Cene reosiguranja u pomorskom saobraćaju i dalje će rasti, drži agencija.

  Vozarine za tankere s naftnim proizvodima gotovo su se udvostručile od blokade, koja je poremetila globalne nabavne lance i zapretila skupim kašnjenjima kompanijama, već pritisnutima ograničenjima uvedenima kako bi se suzbila pandemija koronavirusa.

  “Konačni iznos gubitaka zavisiće od toga koliko će vremena spasilačkoj kompaniji trebati da u potpunosti oslobodi Ever Given i kada će se normalizovati brodski saobraćaj, ali Fitch procenjuje da bi gubici lako mogli dosegnuti stotine miliona evra.”

  Globalni reosiguravači već su na udaru zbog prirodnih katastrofa poput zimskih oluja u SAD-u i poplava u Australiji, kao i gubitaka povezanih s pandemijom Covida-19, podsaeća Reuters.

  Preporučujemo