Zlatara Majdanpek prodata za 1,6 miliona evra

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika objavila je da je beogradska firma Karnak Plus Construction kupila Industriju za preradu Majdanpek d.o.o. u stečaju za 185.000.000 dinara (nešto manje od 1,6 miliona evra).

Početna cena Industrije za preradu Majdanpek na javnom nadmetanju bila je 129,7 miliona dinara.

Vlasnik i direktor Karnaka je Dejan Popović, a pretežna delatnost te firme su prema podacima APR-a „ostali nepomenuti građevinski poslovi“.

Najznačajniju imovinu Industrije za preradu čini „Zlatara Majdanpek“, a na prodaju su ponuđeni pogoni zlatare: nakit i kovanice, ukrasni proizvodi, hemija i metalurgija, centralni magacin, organizaciona celina fabrika „Megaplast“, kao i poslovni prostori u Beogradu, Požarevcu, Boru, Valjevu, Zaječaru i Nišu, te stan na Novom Beogradu.

Poslednji socijalni program u ovoj kompaniji sproveden je pred kraj 2015. godine, kada su industriju za preradu plemenitih metala, uz otpremninu, napustila 263 radnika. Već naredne godine, Privredni sud u Zaječaru doneo je rešenje o otvaranju stečaja.

IPM je bio poznat po odličnim majstorima i po ručnoj izradi nakita. Zlatnici i srebrnjaci obeležili su istoriju zlatare i celih epoha na ovom prostoru, pa su poznate serije sa Titovim likom, likom svetaca, istorijskih ličnosti cara Konstantina, na primer.

Osamdesetih godina prošlog veka u pogonima zlatare prerađivale su se dve tone plemenitih metala godišnje.

Od 2000. godine IPM je radio u sastavu RTB-a Bor. U više navrata tražili su strateškog partnera, ali su svi pokušaji privatizacije bili bezuspešni, javlja RTS.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde