100 zahteva za državljanstvo po ulaganjima CG

Kompanija Henley&Partners, koja nudi uslugu „planiranja boravka i državljanstva“ za potencijalne ulagače iz čitavog sveta, objavila je da je primila stoti zahtev za dobijanje crnogorskog državljanstva.

Kako kažu u kompaniji koja ima kancelarije u više od 30 država, do sada su odobreni zahtevi za 33 međunarodna ulagača, sa njihovim porodicama, „uprkos stalnim prekidima uzrokovanim pandemijom korona virusa“, piše Investitor.me.

Henley&Partners je jedan od tri marketinška agenta imenovana od strane Vlade Crne Gore za vrlo traženi program državljanstva po ulaganjima, koji bi trebalo da bude okončan krajem ove godine.

„Investitorima s visokom neto vrednošću nudi se kroz ovaj program značajna prilika na dinamičnom regionalnom tržištu, ali još je samo nekoliko meseci ostalo za prijavu. Jedan od razloga za uspeh Crne Gore je to što ona brine za investitore s različitim interesima i zahtevima. Ulagači mogu birati između glamuroznih primorskih odmarališta u kojima mogu ulagati u nove hotele. Alternativno, mogu se odlučiti za severne delove zemlje, gde postoje ekskluzivna skijaška i planinska odmarališta u naprednim fazama izgradnje”, kaže direktor kancelarije Henley&Partners u Crnoj Gori, Rade Ljumović.

Crna Gora se trenutno nalazi na spisku sigurnih zemalja EU, s relativno niskim stopama zaraze virusom Covid-19, a njen pasoš zauzima 45. mesto po indeksu Henley Passport. Kako se navodi, posedovanje crnogorskog pasoša njegovim vlasnicima pruža pristup bez viza ili viza pri dolasku u 124 odredišta širom sveta, uključujući Hongkong, Rusiju, Singapur, Tursku, UAE i zemlje u evropskom prostoru Šengenskog sporazuma.

Što se tiče kandidata za crnogorski program državljanstva po ulaganjima, potrebno je da pruže određeni ekonomski doprinos zemlji. U zamenu za to, „po strogim procesima provere i dubinske analize, uključujući temeljne provere prošlosti od strane specijalizovanih kompanija, podnosioci zahteva i njihove porodice dobijaju crnogorsko državljanstvo“.

Glavni podnosilac zahteva mora biti stariji od 18 godina, ispunjavati uslove za prijavu i doprinositi 100.000 evra Vladi Crne Gore, namenjenih za unapređenje lokalnih nerazvijenih jedinica samouprave. Osim toga, podnosioci zahteva mogu uložiti najmanje 450.000 evra u odobreni razvojni projekt u glavnom gradu Podgorici ili negde na priobalju zemlje. Alternativno, mogu uložiti najmanje 250.000 evra u odobreni razvojni projekt u severnim ili centralnim regijama Crne Gore (isključujući Podgoricu).

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde