6 stvari koje poslovni čovek može da nauči od Nikole Jokića

PRATITE NAS

Poslednji članci iz ove rubrike

Da, postalo je i zvanično. Nikola Jokić postao je najkorisniji igrač (MVP) NBA lige u sezoni 2020/21! 

Po reakciji javnosti u Srbiji svima je jasno šta to znači i koliko je stvar velika. Jokić je postao prvi Srbin koji je dobio priznanje (nezvanično) najboljeg košarkaša na svetu, treći Evropljanin koji je to učinio, ali je ušao i u anale NBA kao najniže rankiran igrač na draftu kome je to pošlo za rukom (bio je 41.pik na draftu 2014.godine).

Priča o Jokiću, o njegovom detinjstvu, razvoju, odlasku u Ameriku, anegdotama o njegovom “stasu”, obožavanju brze hrane i gaziranih pića, već je svima poznata. Nedavno smo je mogli pogledati i na RTS-u u emisiji “Čovek koji pravi razliku”, ali ono što je upečatljivo kada je Jokić u pitanju je njegov odnos prema životu, ali i prema poslu.

Zato vam ovde dajemo nekoliko njegovih izjava koje predstavljaju Jokića na poslu i van njega, a iz kojih svaki poslovan čovek može nešto da nauči i primeni. 

1. „Smatram da su jedini mišići koji su potrebni u košarci oni koji se nalaze u mozgu.”

“Naređenje-izvršenje” je model rada koji je vezan za prošlost. U vremenima brzih promena kao što su sada svakako se očekuje da zaposleni budu inicijatori promena, predlagači ideja, novih biznis modela i kreativnih rešenja. Svaki biznis koji stagnira i ne raste, propada u roku od par godina. Možemo biti u najboljoj fizičkoj kondiciji na svetu, ali ako to ne znamo da upotrebimo u pravoj situaciji, na pravom mestu i u pravo vreme trka je unapred izgubljena. Danas, 1 gram ideje, vredi više od tone mišića.

Preporučujemo