„AI nije na nivou ni inteligencije jednog psa“

Foto: Envato Elements / hitdelight

Ključne tačke
  • Iako u svetu postoje strahovi da je veštačka inteligencija (AI), kako kaže Ilon Mask, “jedan od najvećih rizika za budućnost civilizacije”, pitanje je dokle se do sada stiglo u razvoju ove tehnologije.
  • Ijan LeKun je odgovor fokusirao na generativnu veštačku inteligenciju obučenu na jezičkim modelima, rekavši da “oni nisu baš inteligentni, jer se samo obučavaju na jeziku”.
  • „Nešto nedostaje ne samo da dostignemo inteligenciju na ljudskom nivou, već čak i inteligenciju psa“, zaključio je LeKun.

Iako u svetu postoje strahovi da je veštačka inteligencija (AI), kako kaže Ilon Mask, “jedan od najvećih rizika za budućnost civilizacije”, pitanje je dokle se do sada stiglo u razvoju ove tehnologije.

Jedan od odgovora dobili smo od Ijana LeKuna, glavnog naučnika za AI u kompaniji Meta.

On je na panelu na Viva Tech konferenciji upravo upitan o trenutnim ograničenjima veštačke inteligencije.

On je odgovor fokusirao na generativnu veštačku inteligenciju obučenu na jezičkim modelima, rekavši da “oni nisu baš inteligentni, jer se samo obučavaju na jeziku”.

„Ti sistemi su i dalje veoma ograničeni, nemaju nikakvo razumevanje osnovna stvarnog sveta, jer su isključivo obučeni za tekst, ogromnu količinu teksta“, rekao je LeKun.

Većina ljudskog znanja nema nikakve veze sa jezikom… tako da taj deo ljudskog iskustva nije zahvaćen AI”, rekao je LeKun, prenosi CNBC.

Inteligencija psa i mačke

LeKun je dodao da sistem veštačke inteligencije sada može da prođe ispit koji je potreban da bi neko postao advokat. Međutim, on je rekao da veštačka inteligencija ne može da napuni mašinu za pranje sudova, proces koji bi desetogodišnjak mogao da „nauči za 10 minuta“.

Nešto nedostaje ne samo da dostignemo inteligenciju na ljudskom nivou, već čak i inteligenciju psa“, zaključio je LeKun.

U drugom primeru trenutnih ograničenja veštačke inteligencije, rekao je da bi petomesečna beba gledala predmet koji pluta i ne bi previše razmišljala o tome. Međutim, devetomesečna beba bi pogledala ovaj predmet i iznenadila se, jer shvata da predmet ne bi trebalo da pluta.

LeKun je rekao da „nemamo pojma kako da reprodukujemo ovaj kapacitet sa mašinama danas“. Dok to ne budemo mogli da uradimo, nećemo imati inteligenciju na nivou čoveka, ali ni na nivou psa ili mačke.“

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde