Na poslednje pitanje novinara posle osvojene titule, trener Denvera odgovorio stihovima

Foto: youtube 

Ključne tačke
  • Šta god da radiš, ne sažaljevaj se – svoje igrače uči trener Denver Nuggets-a Majkl Meloun.
  • Na poslednje pitanje novinara nakon osvojene NBA titule pre dve noći, Meloun je odgovorio stihovima.
  • Emocionalno inteligentan trener povređenom igraču kaže – Ne samo da ćeš se vratiti, već ćeš biti bolji.

Šta god da radiš, ne sažaljevaj se – svoje igrače uči trener Denver Nuggets-a, Majkl Meloun (51).

Ovo je poruka koju je preneo i u intervjuu nakon pobede u NBA finalu pre dve noći. Na poslednje pitanje novinara o igri Majkla Portera Džuniora koji se dugo bori sa problemom sa kičmom, Meloun je u nekoliko reči objasnio stanje Portera:

Trener Denvera i stihovi

Upornost. Ostaneš pri svome. Ne sažaljevaš se. To stoji u jednoj od mojih omiljenih pesama D.H. Lorensa Samosažaljenje. Mrzim ljude koji se sažaljevanju, a Majkl to nije.

(Ovo su stihovi D.H.Lorensa:

Nikada nisam video divlje stvorenje koje se samosažaljeva.

Mala prica će pasti smrznuta sa grane, a da nikada nije osetila samosažaljenje.“)

Poslednjih nekoliko godina ekipa Denver Nuggets-a je imala više razloga da sebe sažaljava. Pored povreda Portera i tri operacije lumbalnog dela kičme i Džamal Marej je imao problem sa prednjim ukrštenim ligamentima pre dve godine zbog čega ja napravio pauzu 18 meseci. Nuggetsi su bili u piku kao i Marej, ali bez njega nisu prošle godine uspeli da se plasiraju dalje od prve runde plej-ofa. Trener Meloun je na to rekao:

Ponekad se san odloži.“

Nije pronalazio izgovore, opravdavao ekipu i zdravstveno stanje igrača, a imao je i prilike i razloga. Kako bi to psiholozi preciznije rekli, nije dozvolio da ga negativne misli uzmu pod svoje i parališu. Svi su svedoci da je Meloun ostao uz svoj tim, da radi sa njima, da ih ohrabruje i čuva.

Emocionalno inteligentan trener

Na konferenciji za novinare pre nekoliko sedmica, Meloun je prepričao razgovor sa Marejem u svlačionici. Marej je sedeo pored njega sa suzama u očima zbog povrede. Trener mu je na to rekao:

Hej čoveče. Izvući ćeš se iz ovoga. I ne samo da ćeš se vratiti, već ćeš biti bolji!

Marej se vratio bolji, kao i Denver Nuggets-i.

Tako to rade emocionalno inteligentni treneri. Svojoj ekipi pomažu da se usredsredi na ono što može da se kontroliše, a ne na prošlost i neminovna stanja. Meloun pomaže svojim igračima da se usredsrede na probleme, ali im ne dozvoljava da se na njima zadržavaju. Opet, psihološkim rečnikom rečeno – pomaže im da njihove emocije rade za njih, a ne protiv.

Porter, proteza i Jokić

Pred kraj maja ove godine, pomenuti Porter je dao intervju za The Denver Post i upravo potvrdio pristup trenera Melouna i svoj nov stav prema problemima koji je prihvatio.

Počev od komplikacija sa kičmom zbog kojih je prošao tri operacije i nosi protezu za nogu, Porter je sa mnogo toga otežavajućeg morao da se suoči da bi se bavio košarkom na najvišem nivou. Jedan od boljih saveta koji je dobio je da vodi dnevnik kako bi se svakog dana posvećivao prednostima, a ne ometajućim okolnostima.

U septembru 2021. Porter je potpisao sa Nuggets-ima ugovor vredan 207 miliona dolara. U decembru, iste godine, morao je pod nož treći put od 2017. kada je još bio student.

Mnogo mi je pomoglo da misli prenosim na papir. Promenio sam način razmišljanja i sa osećaja uznemirenosti prešao na zahvalnost, čak iako je pitanju veoma teška okolnost kao što je problem sa zdravljem. Pokušavao sam da u tome nađem dobro“ rekao je.

Rezultati su se videli i na terenu, javnost ga je i hvalila i kudila, a Porter je što je više mogao mislio na napredak koji je ostvario, a manje na vreme koje je izgubio.

Ovim dobrim navikama, Porter je pridružio i Jokićeve savete da se kloni društvenih mreža. Na ovo je Porterov otac za The Denver Post rekao:

Biti oko Jokića kao saigrača i uzora pomoglo je Porteru da sazri pogotovo usred sezone“.

Majkl Porter Džunior ostao je učenik trenera Denver Nuggets-a, ali i sledbenik Jokićevih navika. Sada ima i NBA titulu i 24 godine. Ima i protezu sa kojom igra. Samosažaljenja u njemu nema.  

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde