Ko je bio „Čarobnjak iz Vestvuda“?

Džon Vuden ili ’Čarobnjak iz Vestvuda’ kako su ga zvali, živeo je 100 godina i za života je inspirisao mnoge

Ako potražite definiciju reči ’uspeh’ u nekom od uglednijih rečnika, primetićete nešto zajedničko, a to je da se u svakoj podrazumeva materijalna strana, bilo da je u pitanju sticanje bogatstva, dobrih ocena, poena, uglavnom nečega što se može izmeriti, prebrojiti.

Da li je to uspeh?

Džon Vuden je kao i mnogi pre i posle njega, pokušao da ponudi svoju definiciju uspeha i to kao penzionisani košarkaški trener i profesor, pisac i savetnik. Na jednom od svojih poznatijih predavanja o uspehu i pobeđivanju, rekao je:

„Najvredniju lekciju koju sam naučio od svog oca bila je da se nikada ne trudim da budem bolji od drugih i da uvek učim od drugih.“

Budi najbolji što možeš, to je pod tvojom kontrolom, govorio mi je. Ako se upetljaš u stvari gde nemaš kontrolu, to će ti doneti štetu i nećeš dati svoj maksimum tamo gde je sva kontrola tvoja.

Vaša reputacija je ono kako vas drugi vide

I, tako sam ja posle očevih saveta, profesorskog i trenerskog iskustva i mnogo toga proživljenog došao do svoje definicije uspeha:

To je onaj mir koji se postiže samo kroz samozadovoljstvo iz znanja da si se potrudio da uradiš najbolje što možeš, najbolje što si sposoban da uradiš. Mislim da je to istina. Uspeh je kada u jednoj situaciji daš najbolje od sebe.

Drugi o tome ne mogu da sude. To je nešto kao karakter ili reputacija.

Vaša reputacija je ono kako vas drugi vide. Vaš karakter je ono što vi zaista jeste i on je mnogo važniji od toga kako vas drugi vide i šta misle o vama.

Ko može od čoveka tražiti više ako on da sve od sebe? Kako mi se čini, dati sve od sebe nije daleko od pobede. Ako se redovno trudite da radite najbolje što možete, rezultati će biti kakvi treba da budu i nije nužno da će biti kako ste želeli. I, budite strpljivi. Strpljenje će vam uvek trebati.

Ne kukaj, ne prigovaraj, ne nalazi izgovore. Samo uradi kako to najbolje umeš, naučio me je otac i to i danas primenjujem“.

Džon Vuden ili ’Čarobnjak iz Vestvuda’ kako su ga zvali, živeo je 100 godina i za života je inspirisao mnoge, a i danas se sve više rado citira kada se priča o uspehu i pobedi.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde