Više
  - Reklama -

  Amsterdam je finansijski centar Evrope

  Još članaka iz ove rubrike

  Amsterdam je svrgnuo London s pozicije najvećeg evropskog centra za trgovanje akcijama nakon što je Britanija napustila jedinstveno tržište Evropske unije, a usput je „pokupio” i deo britanskog poslovanja s finansijskim derivatima.

  Promet na glavnoj holandskoj berzi iznosio je u januaru 9,2 milijarde evra dnevno (11,15 milijardi dolara), u odnosu na 8,6 milijardi evra na Londonskoj berzi, prema podacima berze Sboe, koja posluje u oba grada, prenosi Reuters.

  Prošle godine, prosečan promet na berzi u Londonu iznosio je 17,5 milijardi evra, Frankfurt je bio drugi sa 5,9 milijardi, a Amsterdam šesti sa 2,6 milijardi evra, naveli su iz „Sboe berze”.

  Londonski Siti je dugo upozoravao na posledice napuštanja jedinstvenog tržišta EU bez adekvatnog sporazuma u oblasti trgovine uslugama, posebno finansijskim, koje su pre Brexita imale udeo od preko 10 odsto u poreskim prihodim Velike Britanije.

  Berzanski zvaničnici kažu da će prelazak iz Londona u Amsterdam verovatno biti trajan, jer EU nije pokazala znake odustajanja od svog stava da se akcijama denominovanim u evru mora trgovati u Uniji, čije je unutrašnje tržište Britanija napustila 1. januara.

  Reuters dodaje da je 4. januara preko 6,0 milijardi evra dnevnog trgovanja „otišlo” iz Londona na platforme sa sedištem u EU.

  ICE berza je ove nedelje najavila da će se trgovina emisijama ugljenika Evropske unije preseliti iz Londona u Amsterdam tokom drugog kvartala 2021.

  - Reklama -spot_img

  Preporučujemo