Maratonci i biznis: Kako je Kovačević stvarno zamislio posao čuvenih Topalovića

Dramu Maratonci trče počasni krug Dušan Kovačević je napisao pre tačno 50 godina. Ako je niste čitali, to uživanje ne propustite iako ste film sigurno pogledali bar deset puta. Svima poznate replike iz filma se razlikuju od originalnog dramskog teksta, jer su naravno prilagođene filmskoj adaptaciji.

Maratonci su neiscrpna inspiracija – od analize autoriteta, porodičnih odnosa i onih muško-ženskih, do odnosa prema novcu, poslu i smrti kao sigurnom biznisu.

Ovo je kratak osvrt na poslovni model jednog porodičnog posla grobara Topalovića gde je najstariji Maksimilijan (150 godina), zatim Aksentije (102 godine), Milutin (79 godina), Laki (44 godine) i Mirko (24 godine). Lica su i Đenka Đavo i Bili Piton, takođe poslovni ljudi, na svoj način.

Kakav je to biznis po Topalovićima u firmi Dugo konačište i kakvo je Mirkovo obećanje pred familijom da će od smrti napraviti veliki svetski posao, primer poslovnosti i efikasnosti?

Bonitet.com vam predstavlja tri „biznis modela“ iz ove drame. Đenka Đavo model poslovnosti, model Bilija Pitona i njegove biznis ideje kao i Topaloviće od Aksentija do Mirka, jedinog naslednika, kreativca i rođenog lidera. Njihove modele i način razmišljanja kada je biznis u pitanju dajemo vam kroz 6 dijaloga koji se mogu naći u ovoj drami.

MARATONCI – DIJALOG 1

Đenka Đavo (Mirku):…Nego, nešto sam razmišljao, ti si debelo glup čovek. Baš onako, propisno! Inatiš se s ljudima, umesto da se prihvatiš posla. Ko danas ima lovu ako nešto ne muti i valja. Ej, bre, je l’ ti vidiš gde živiš? Otkud ljudima kuće, kola, vikendice, stanovi, a svi žive od plate koja im odlazi na kredite. Dok sam upadao u stanove, pronalazio sam gomile zlata i deviza. Odakle to? Misliš, od šljake na poslu?

(Dijalog 2 na sledećoj strani)

…………………

DIJALOG 2

Đenka Đavo (Mirku): Rešio sam, od jeseni se prihvatam ozbiljnog posla

Mirko: Ako te dotle ne zatvore.

Đenka Đavo (Mirku): E, pa, *ebi ga, valjda neće. Obećao mi arbajtovanje jedan mehaničar sa Karaburme. Da uđemo u gradnju servisa k’o ortaci, pa posle da delimo đenge. Lova do krova, *uda ko kolena. Ima da radim k’o niger…

(Dijalog 3 na sledećoj strani)

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde