Više

  Bloomberg: Najveći američki naftovod platio 5 miliona dolara hakerima

  PRATITE NAS

  Poslednji članci iz ove rubrike

  Colonial Pipeline, najveći naftovod u SAD-u, platio je gotovo pet miliona američkih dolara istočnoevropskim hakerima nakon teškog kibernetičkog napada koji je isključio najveću mrežu naftovoda u zemlji, preneo je Reuters pozivajući se na Bloomberg News.

  Kompanija je platila veliku otkupninu kriptovalutom kojoj se ne može ući u trag nekoliko sati nakon napada, navodi se u izveštaju Bloomberga koji se poziva na dva izvora upoznata s transakcijom.

  Colonial Pipeline još nije odgovorio na Reutersov zahtev za komentarom.

  Hakeri su operatoru naftovoda dali alat za dekripciju kako bi popravio kompjutersku mrežu nakon što su dobili novac, ali kompanija je upotrebila vlastite “bekape” kako bi popravila sistem budući da je alat bio prespor, navodi Bloomberg News.

  Nakon šestodnevnog isključenja, glavni američki naftovod, koji prenosi 100 miliona galona benzina, dizela i goriva za avione na dan, preneo je u četvrtak prve milione galona motornih goriva.

  Isključenje naftovoda prouzrokovalo je nestašicu benzina i proglašenje vanredne situacije od Virdžinije do Floride, dve rafinerije morale su smanjiti proizvodnju, a sve je uticalo i na snabdevanje gorivom nekih avio kompanija.

  FBI je optužio tajnu kriminalnu bandu DarkSide za kibernetički napad. Grupa, za koju se veruje da je bazirana u Rusiji ili istočnoj Evropi, nije direktno preuzela odgovornost, ali je u sredu objavila da je probila sisteme triju drugih kompanija.

  - Reklama -spot_img

  Preporučujemo