Brenson privremeno gasi Virgin Orbit

Foto: Envato Elements / Nestea06

Virgin Orbit Holdings Inc., kompanija za lansiranje satelita povezana s britanskim milijarderom Ričardom Brensonom, prestaje s radom na neodređeno vreme, podležući rastućim pritiscima finansijske krize koji su paralizovali startape u mnogim tehnologijama u nastajanju.

Kompanija je u podnesku od četvrtka rekla da otpušta 675 radnika, ili oko 85% svoje radne snage, „kako bi smanjila troškove u svetlu nemogućnosti kompanije da osigura značajno finansiranje“. Portparol Virgin Orbita rekao je da će preostalih 15% zaposlenih raditi na zatvaranju poslovanja, prenosi Seebiz.

Ovaj potez naglašava brzi pad nakon velikog neuspeha lansiranja u januaru i pada cene deonica. Virgin Orbit je ranije ovog meseca privremeno obustavio rad dok je tražio dodatni kapital. Kompanija – deo Brensonovog carstva koje uključuje avio kompaniju Virgin Atlantic i kompaniju za svemirske letove Virgin Galactic Holdings Inc. – nije ostvarila dobit kao javna kompanija.

Pre samo dve nedelje, kompanija je odobrila plan otpremnina za najviše rukovodioce, s glavnim izvršnim direktorom Danijelom Hartom koji će dobiti isplatu dvostruko veću od svoje osnovne naknade, gotovinsku isplatu jednaku proporcionalnom godišnjem ciljnom bonusu, kao i isto toliko kao šest meseci zdravstvenog osiguranja.

Kompanija sa sedištem u Long Beachu u Kaliforniji jedna je od nekoliko startapa povezanih sa svemirom čije su deonice pale jer su investitori zazirali od neproverenih poslovnih modela i operacija koje donose gubitak novca. Astra Space Inc. izvestila je u četvrtak da su njene rezerve novca i novčanih ekvivalenata pale za 32% u tromesečju koje je završilo 31. decembra, a Rocket Lab USA je prošlog meseca rekao da očekuje da će njegov tromesečni gubitak biti tri puta veći nego što su procenjivali analitičari.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde