Čak 10 ministara u britanskoj vladi zadržalo biznise ‘sa strane’

Foto: Envato Elements / Rawpixel

Ključne tačke
  • Tokom vlade Borisa Džonsona, a naročito sada kod Rišija Sunaka, ministri sve teže odriču svojih biznisa.
  • Kako piše Guardian, za najmanje 10 ministara u sadađnjoj britanskoj vladi dozvoljeno je da zadrže svoje uloge direktora privatnih kompanija dok rade u vladi.
  • Novi registar ‘ministarskih interesa’  završava se samim premijerom koji je otkrio da njegova supruga Akšata Murti ima udeo u kompaniji za brigu o deci Koru Kids.

Praksa da ministri u britanskoj vladi pored svojih funkcija imaju ‘biznis sa strane’ nije bila uobičajna u ranijim periodima. Ali izgleda da se tokom vlade Borisa Džonsona, a naročito sada kod Rišija Sunaka, ministri sve teže odriču svojih biznisa. Nešto što je ranije bilo pitanje morala, danas se uređuje posebnim dozvolama. Tako da se čini da ‘ekipa’ oko Sunaka, ne vidi nikakav problem u tome.

Kako piše Guardian, za najmanje 10 ministara u sadađnjoj britanskoj vladi dozvoljeno je da zadrže svoje uloge direktora privatnih kompanija dok rade u vladi.

Među onima koji će nastaviti sa direktorskim funkcijama su Dominik Džonson, ministar poslovanja i trgovine koji je direktor jedne investicione kompanije i Kris Filip, viši ministar unutrašnjih poslova koji je takođe direktor investicione kompanije i partner u firmi za nekretnine Pluto.

Biznis sa strane: Kripto ministar, covid ministar i žena premijera

Vikontu Kamrouzu, ministru u Odeljenju za nauku, inovacije i tehnologiju, dozvoljeno je da zadrži direktorske položaje u pet investicionih kompanija, dok je Lord Kalahan, ministar energetike, direktor sopstvene konsultantske kuće.

Tom Tugendhat, ministar unutrašnjih poslova, direktor je konsultantske kuće, dok Lord Markham, ministar zdravlja od septembra, ostaje suvlasnik privatne kompanije za testiranje na Covid uprkos tome što je više puta rekao da je u procesu prodaje svog udela.

Guardian navodi i primer Endrua Grifita, ministra finansija zaduženog za novu regulativu oko kriptovaluta, koji je investitor u firmi Firstminute Capital LLP, koja, verovali ili ne, ulaže u kripto firme, AI i fintek kompanije

Među ostalima su i Mark Spenser, ministar životne sredine, i Alister Džek, škotski sekretar, koji su direktori porodičnih poljoprivrednih preduzeća, i Lord Oford, ministar u Škotskoj i direktor Badenok Investments, porodične investicione kompanije.

Novi registar ‘ministarskih interesa’  završava se samim premijerom koji je otkrio da njegova supruga Akšata Murti ima udeo u kompaniji za brigu o deci Koru Kids. Ništa to ne bi bilo čudno da upravo britanska vlada sprovodi novu politiku o podsticajima za brigu o deci.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde