Carica Vu je bila bogatija od Maska, Bezosa, Arnoa…kombinovano

Foto: Wikipedia

Vu Cetijen, poznata kao carica Vu, bila je žena koja je bila bogatija, od Ilona Maska, Bernarda Arnoa, Džefa Bezosa, Larija Elisona i Marka Zakerberga. Kombinovano.

Carica Vu, za koju se priča da potiče iz dinastije Tang, smatra se najbogatijom ženom svog doba, a neki istoričari čak tvrde da je ona najbogatija žena u zabeleženoj istoriji.

Njeno procenjeno neto bogatstvo je zapanjujućih 16 biliona dolara, što prevazilazi kombinovano bogatstvo savremenih bogataša kao što su Ilon Mask (u januaru 2024. 210 milijardi dolara), Bernard Arno (206 milijardi dolara), Džef Bezos (181 milijarda dolara), Lari Elison (USD 142 milijarde), Mark Zakerberg (141 milijarda dolara) i drugih.  

Obrazovanje pa karijera

Vu je rođena 624. godine nove ere u provinciji Šansi, i poticala je iz privilegovanog porekla kao ćerka prosperitetnog trgovca drvom. Bliska povezanost njenog oca sa Li Juanom, koji je na kraju postao car Gaozong od Tanga, odigrala je ključnu ulogu u oblikovanju njene sudbine.

Podstaknuta strašću za književnošću, carica Vu je krenula putem obrazovanja i, sa nepunih 14 godina, započela je svoju karijeru kao sekretarica u palati Tang, radeći pod carem Taizongom.

Carica Vu i lukavstvo

Careva smrt 649. godine pokrenula je uobičajenu praksu slanja svih žena povezanih s njim u budistički manastir. Međutim, u sudbini carice Vu odigrao se intrigantan obrt.

Uprkos ovoj tradiciji, bila je u romantičnoj vezi sa carem Gaozongom, sinom i naslednikom pokojnog cara. U roku od godinu dana, Gaozong je intervenisao, izvukao je iz manastira i namenio joj status svoje konkubine.

Dok je Vu učvršćivala svoj uticaj u palati, između nje i carice Vang razvilo se ogorčeno rivalstvo. Uspela je da je lukavo svrgne sa trona i postane carica 655. godine. Tokom narednih pet godina, car Gaozong je iskusio iscrpljujuće glavobolje nalik migreni i gubitku vida. Njoj je  povereno upravljanje carstvom, označivši početak njene vladavine.

Pronicljiva vladarka

Istorijski izveštaji opisuju caricu Vu kao veoma pronicljivu vladarku koja je koristila različite strategije da obezbedi i zadrži svoju moć. Neki istoričari čak tvrde da je išla do te mere da je žrtvovala svoje potomstvo kako bi zadržala vlast.

Otprilike 15 godina, carica Vu je držala vlast nad Kinom, nadgledajući period tokom kojeg se kinesko carstvo proširilo na centralnu Aziju. Vladavina carice Vu bila je obeležena značajnim ekonomskim rastom, posebno u trgovini čajem i svilom, što je doprinelo procvatu kineske ekonomije.

Ona je živopisno prikazana u brojnim bioskopskim produkcijama. Tu se ističe, TV serija „Kineska carica“, koja nudi dramatizovani uvid u život ove uticajne istorijske ličnosti.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde