„Ruski Google“ dobio nove vlasnike

Foto: Envato Elements / mypics

Vlasnik Yandex-a, koji se često naziva „ruski Google“, saopštio je da će se povući iz svoje zemlje.

Njena matična kompanija sa sedištem u Holandiji prodala je operaciju u Rusiji za 475 milijardi rubalja (5,2 milijarde dolara), što je mnogo manje od procenjene tržišne vrednosti. Kupac je konzorcijum koji uključuje članove menadžmenta kompanije i naftne kompanije Lukoil, od kojih niko nije sankcionisan, navodi se u saopštenju.

Prodaja konzorcijumu investitora znači da je ruski biznis Yandex-a sada u potpunosti u ruskom vlasništvu.

Firma je ranije bila optužena za skrivanje informacija o ratu u Ukrajini od ruske javnosti, piše BBC.

Moskva je pozdravila najnoviji sporazum za koji je kompanija rekla da je „proizvod dugog perioda planiranja i pregovora tokom više od 18 meseci“.

“Yandex je više od kompanije”

„To je upravo ono što smo želeli da postignemo pre nekoliko godina kada je Yandex bio pod pretnjom da ga preuzmu zapadni IT giganti“, rekao je Anton Gorelkin, zamenik šefa komiteta ruskog parlamenta za informacionu politiku.

„Yandex je više od kompanije, on je imovina celog ruskog društva“, dodao je on.

Postavljen u vreme procvata dotcom-a kasnih 1990-ih, Yandex je razvio sopstveni pretraživač, mapiranje i oglašavanje. Ostale usluge uključuju taksi i dostavu hrane.

Veruje se da je ugovor vredan 5,2 milijarde dolara znatno niži od tržišne vrednosti Iandeka, koja je procenjena na skoro 30 milijardi dolara u 2021.

Uprkos svom nadimku „ruski Google“, Yandex nema nikakve veze sa američkim gigantom ili njegovom matičnom kompanijom Alphabet.

Suosnivač javno govorio protiv ruske invazije

Od ruske invazije na Ukrajinu, mnoga preduzeća u stranom vlasništvu su napustila zemlju, često prodajući imovinu po nepovoljnim uslovima.

Ruski predsednik Vladimir Putin je takođe naredio zaplenu drugih, poput imovine zapadnih brendova Danone i Carlsberg.

Suosnivač Yandex-a, Arkadij Volož, jedan je od retkih vodećih biznismena povezanih sa Rusijom koji su javno govorili protiv ruske invazije na Ukrajinu. Napustio je firmu 2022.

Volož je pogođen sankcijama od strane Evropske unije, koja je 2022. godine rekla da je Yandex „odgovoran za promovisanje [ruskih] državnih medija i narativa u svojim rezultatima pretrage, kao i za derangiranje i uklanjanje sadržaja koji je kritičan prema Kremlju, kao što je sadržaj u vezi sa ruskim agresorski rat protiv Ukrajine“.

On traži od suda Evropske unije da ukine sankcije jer kaže da nikada nije bio blizak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Da bi ispunio zahteve ruske vlade u vezi sa svojim sadržajem, Yandex je prodao neke od svojih onlajn resursa državnom rivalu VK krajem 2022.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde