Ova 2024. je godina promena – možete očekivati da će vas zaposleni napustiti

Foto: Bonitet.com/Midjourney

Ključne tačke
  • Mreža LinkedIn je nedavno javnosti ponudila podatke sakupljene od korisnika, a tiču se aktuelne ‘radne atmosfere’.
  • Ova 2024. godina će biti godina promena kako stoje stvari.
  • Jedan od podataka koje je LinkedIn objavio je da čak 85 odsto zaposlenih sređuje svoje radne biografije jer razmišljaju o promeni posla.

I dok još uvek traju istraživanja koje sprovodi LinkedIn, ova društvena mreža je objavila podake koje je do sada sakupila. Ukratko, ’radna atmosfera’ ovako izgleda:

Čak 85 odsto zaposlenih sređuje svoje radne biografije jer razmišljaju i promeni posla. Mlađa generacija je ubedljiva – 90 odsto Zed generacije za ovu godinu planira nov posao, a među milenijalcima taj procenat je neverovatnih 92 odsto.

Godina promena

Ako se uporedi sa prošlom godinom, ovo je skok za 27 odsto. Mlađi su očigledno željni promena što potvrđuju izuzetno visoki procenti među Zed i Milenijalcima. Zanimljivo je da su i jedni i drugi spremni za nove poslovne prilike iako se to više očekivalo od mlađih ’Zedovaca’ koji su stasavali uz internet, a i era veštačke inteligencije se više vezuje za mlađu radnu populaciju. Ali, LinkedIn je pokazao da godine sa tim nemaju veze.

Razlozi zbog kojih zaposleni planiraju poslovnu promenu (oni koji imaju profil na LinkedIn mreži) su pre svega novac (36 odsto) i kvalitetniji život u smislu balansa između poslovnog i privatnog (27 odsto).

I, iako ovako veliki procenti govore o potencijalnom egzodusu zaposlenih, ipak je stvarnost nedavno bila bitno drugačija. Novembar prošle godine, recimo, zabeležio je u Americi najmanji broj otkaza zaposlenih od septembra 2020. Kako je LinkedIn objavio, samo 2,2 odsto je dalo otkaz. U 2022. i 2021. taj procenat je bio tri odsto.

Ipak, svima je jasno da će ova 2024. biti godina promena što nije promaklo veštijim analitičarima pogotovo kada je pandemija zbog Covid19 već zaboravljena i AI postala glavna tema.

Poslova je sve manje

LinkedIn je objavio i opštu sliku, a to je da je generalno poslova sve manje. Prošle godine stanje je bilo ovakvo – jedno radno mesto na dva kandidata. Na vrhuncu 2022. zabeležen je odnos 1:1, jedan posao na jednog kandidata . I mesečni izveštaj je pokazao ’hladnu fazu’ kada je ponuda poslova u pitanju iako je rast broja radnih mesta u celini i dalje veoma snažan.

Kada ovakav i slične izveštaje čitaju poslodavci, analitičari ih usmeravaju na opasnost koja se može nazvati ’nezadovoljni zaposleni’. Ovakvo nezadovoljstvo može da postane veliki problem kompanija pogotovo ako se doda i podatak za globalnu ekonomiju – slabo angažovanje ili neangažovanje zaposlenih globalno košta 8,8 milijardu dolara. Ovo je objavio Gallup baveći se produktivnošću i zaposlenim.

U međuvremenu

U međuvremenu, i dalje traje borba malih preduzeća da pronađu stručne i talentovane ljude koji su im potrebni. Postoji podatak da je čak 40 odsto potvrdilo da imaju otvorena radna mesta koja nisu mogli da popune. Ovo je veliki procenat koji ostaje i dalje ’zaglavljen u istorijskoj stratosferi’ kako su to slikovito naveli u izveštaju Nacionalne federacije nezavisnog biznisa u Americi.

Ovakva istraživanja i analiza podataka mogu biti od neizmerne koristi kompanijama zbog kojih se pre svega i sprovode. Ako je ovo godina promena, što govore i podaci, možda je poslodavcima najkorisiji signal da ih ne zanemaruju. Po rečima Sare Linč iz Fast Company tima ’prvi korak poslodavaca bi mogao da bude analiza nezadovoljstva zaposlenih pre nego što ih izgube i stanu u red za potragom za novim ljudima’. A, red je očigledno dugačak i najduži je gde čekaju mala i srednja preduzeća.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde