Amerikanci samo online potrošili više od 9 mlrd na ‘crni petak’

Građani u SAD-u potrošili su na ‘crni petak’ na online kupovinu 9,12 milijardi dolara, više nego prethodnih godina, uprkos strahovanjima zbog visoke inflacije, pokazuju podaci analitičke firme Adobe Analytics.

Tokom ovogodišnje praznične sezone potrošnje procenjuje se da će ukupni prihodi trgovaca dosegnuti 209,7 milijardi dolara, što bi bio porast od 2,5 odsto u odnosu na prošlogodišnju sezonu, prenosi tportal.

Daleko najviše kupovali su se uređaji, a najpopularniji proizvodi bili su Xbox Series X, Bluey, Call of Duty: Modern Warfare II, Drones i MacBook. U izveštaju o trendovima i percepciji praznične kupovine za 2022., predviđa se da će „sajber ​​ponedeljak“, ponedeljak nakon Dana zahvalnosti, biti najjači dan online kupovine u ovogodišnjoj sezoni, s prodajom procenjenom na 11,2 milijarde dolara.

Vivek Pandija, vodeći analitičar za Adobe Digital Insights, rekao je da „iako je ‘crni petak’ postigao rekordnu potrošnju na internetu, takođe uočavamo izraženije naznake da potrošači ove godine više vode računa o kućnom budžetu”. Dodaje i da su kupci iskoristili odlaganje plaćanja kako bi mogli da kupe željene darove za porodice i prijatelje. Izgleda da su ljudi poslušali savet osnivača Amazona Džefa Bezosa.

Godišnje istraživanje koje je nedavno objavila Nacionalno udruženje trgovaca, najveće svetsko udruženje maloprodaje, pokazalo je da kupovinu od Dana zahvalnosti do sajber ​​ponedeljka ove godine planira 166,3 miliona ljudi, gotovo osam miliona više nego prošle godine.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde