Posle Kine, Katar sklopio sporazum o isporuci LNG-a i sa Nemačkom

Katarski energetski gigant Qatar Energy sklopio je višegodišnji sporazum o isporuci tečnog gasa (LNG) Nemačkoj, a isporuke treba da počnu 2026. godine, potvrdio je ministar energetike Katara Saad Šarida al-Kaabi.

Gas će katarska firma prodavati američkom preduzeću Conoco Phillips, koje će ga dalje isporučivati u Brunsbitel, na ušću reke Labe u Severno more. Isporuke će početi 2026. i trajaće najmanje 15 godina, a godišnje će biti do dva miliona tona gasa, izjavio je ministar u utorak na potpisivanju ugvora u Dohi. 

Al Kaabi je rekao da su u pitanju prvi višegodišnji ugovori o isporuci tečnog gasa Nemačkoj, koji će doprineti dugoročnoj energetskoj bezbednosti Nemačke, ali i Evrope.

„Ovo je konkretna demonstracija (…) našeg angažmana u korist Nemaca,“ rekao je ministar. Šef kompanije Conoco Phillips dodao je da će gas u Nemačkoj biti ponuđen različitim kupcima.

Al Kaabi je rekao da Katar enerdži sa nemačkim preduzećima pregovara i o dodatnim isporukama gasa.

„Imamo dobre odnose sa nemačkim preduzećima i sa nemačkom vladom,“ rekao je ministar. Gas na koji se ugovor odnosi potiče sa dva nalazišta u priobalju te države Persijskog zaliva.

Nemačka pokušava da ruski gas nadomesti uvoznim tečnim gasom, za koji gradi i nekoliko terminala na Severnom i Baltičkom moru.

Katar je jedan od najvećih svetskih izvoznika tečnog gasa, a taj bogati emirat, posle Rusije i Irana, rasopolaže trećim po veličini rezervama gasa u svetu.

Katar i Iran dele najveće gasno polje na svetu, koje se nalazi u Persijskom zalivu, u podmorju između te dve zemlje. Najveći deo gasa Katar izvozi u Aziju, i to pre svega u Japan, Južnu Koreju i Indiju. 

Emirat je nedavno i sa Kinom potpisao višegodišnji ugovor, prema kojem Qatar Energy planira da u narednih 27 godina isporuči ukupno 108 miliona tona tečnog gasa kineskom koncernu Sinopec.

Ministar Al Kaabi je naglasio da je to najdugotrajniji gasni ugovor u istoriji industrije tečnog gasa.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde