Da li je Katar (stvarno) minsko polje za oglašivače?

U svetskim marketinškim krugovima, Svetsko prvenstvo u fudbalu u Kataru, naziva se ‘minsko polje za brendove’.

Razlog tome su kontroverze koje prate šampionat poput tretmana radnika migranata tokom gradnje objekata, pa do pitanja seksualnih sloboda.

Poslednja ‘bomba’ je odluka FIFA da kazni igrače koji nose „OneLove“ trake na rukama u cilju promovisanja inkluzije i suprotstavljanja diskriminaciji. Nemački lanac supermarketa Rewe prekinuo je svoje partnerstvo sa Nemačkim fudbalskim savezom, nazvavši zabranu „skandaloznom“ i „apsolutno neprihvatljivom“.

Ali…

Ali iako postoje ovakvi primeri, brendovi znaju da najveći sportski događaj posle Olimpijskih igara, gleda milijarde ljudi.

Prognoze koje donosi CNN kažu da bi kompanije uključujući Ford, T-Mobile, Coca-Cola i Samsung mogle da izdvoje dve  milijarde dolara za potrebe promocije.

Jedna od ‘najviralnijih’ reklama je ona kompanije Nike,  gde se naučnici udružuju kako bi stvorili multiverzum, gde se najveći fudbaleri svih vremena mogu suočiti jedni protiv drugih.

Newsletter

„Oglašivači znaju da će TV publika i dalje biti tamo, ali će imati na umu da se fokusiraju na timove, igrače i navijače kod kuće, a ne da podržavaju sam događaj“, rekao je za CNN Mohamed Hamza, medijski analitičar u S&P Global Market Intelligence.

Prvi podaci odlični

Prvi podaci pokazuju da su oglašivači i dalje voljni da ozbiljno zavuku ‘ruku u džep’. Telemundo, koji ima prava za emitovanje takmičenja na španskom jeziku u Sjedinjenim Državama, saopštio je da ima još samo nekoliko slobodnih slotova u svom programu. Već je oborio rekorde prihoda za turnir i uspeo je da dovede više od 20 novih oglašivača.

Francuski emiter TF1 saopštio je ranije ovog meseca da napreduje u porudžbini oglasa:  „Potražnja je jača u novembru i decembru nego u julu, junu“, rekao je investitorima izvršni direktor televizije Filip Deneri.

Ono u čemu se svi slažu je da bi ukupan prihod za one koji imaju prava na materijale sa Svetskog prvenstva mogao da zavisi od toga koji timovi napreduju. Ako ekipe na vrhunskim tržištima odu dalje od očekivanog, verovatnije je da će brendovi želeti da više ulože u reklamu.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde