DeLasol – najveća solarna elektrana u Srbiji kreće u martu

Foto: Envato Elements / josecarloscerdeno

Ključne tačke
  • U do sada najveću solarnu elektranu u državi – DeLasol,  je uloženo 8,9 miliona evra.
  • Površina zemljišta iznosi 12,5 hektara i na toj površini će se instalirati 17.980 solarnih panela poslednje generacije.
  • „Naš plan je da u naredne dve godine izgradimo još četiri elektrane. Jedna, od novih 10 megavata, nalaziće se na istoj lokaciji u Lapovu, samo parcela pored“, rekao je direktor kompanija Delasol i MT-Komeks Miloš Kostić.

U Srbiji su prve solarne elektrane otvorene pre više od 10 godina, ali tek u poslednjih godinu dana korišćenje solarne energije za proizvodnju doživljava bum.

To potvrđuje i nova investicija u centralnoj Srbiji, u Lapovu, u do sada najveću solarnu elektranu u državi – DeLasol, u koju je uloženo 8,9 miliona evra, a koja će, prema rečima direktora kompanija Delasol i MT-Komeks Miloša Kostića, početi da isporučuje električnu energiju u martu.

„Površina zemljišta iznosi 12,5 hektara i na toj površini će se instalirati 17.980 solarnih panela poslednje generacije. Kapacitet elektrane kao instalisana snaga iznosi 11,7 megavata (MW), a snaga priključenja prema distributivnoj mreži 9,9. Kada prevedemo koliko će elektrana proizvesti električne energije godišnje, ona će biti dovoljna da snabde 2.100 kuća u lokalu za celu godinu njihove potrošnje“, rekao je Kostić.

Ukazao je i da je osunčanost, odnosno insolacija u Srbiji veća za 30 do 40 odsto nego u Nemačkoj, koja važi za jednog od evropskih lidera u proizvodnji energije iz solarnih izvora. Zbog toga smatra da potencijali za gradnju solarnih kapaciteta u Srbiji nisu ni približno iskorošćeni.

Naš plan je da u naredne dve godine izgradimo još četiri elektrane. Jedna, od novih 10 megavata, nalaziće se na istoj lokaciji u Lapovu, samo parcela pored. Još dve elektrane, za koje smo u procesu razvoja nalaze se Vojvodini i poslednja koju planiramo da izgradimo, kao našu sopstvenu investicija, nalaziće se u Vranju“, istakao je.

Cilj Srbije – do 2040. godine 40 odsto energije iz obnovljivih izvora

Cilj države Srbije je da do 2040. godine barem 40 odsto energije dobije iz obnovljivih izvora. Istovremeno, stručnjaci procenjuju da bi Srbija trebalo da ima bar pet gigavata (GW) iz obnovljivih izvora do 2030. godine.

Trenutno, prema našim informacijama, u okviru sektora solarnih elektrana, na industrijskim preduzećima, kao i na zemljištu ima negde između 80 i 90 megavata (MW) instalisanih“, kaže Kostić.

Srbija teži tranziciji sa fosilnih na obnovljive izvore energije, pa je pored ostalog pojednostavila proceduru za postavljanje solarnih panela i promovisala instituciju kupca-proizvođača, odnosno prozjumera.

Domaćinstva i firme su u poslednjih nekoliko meseci instalirali oko 360 krovnih fotonaponskih elektrana, ukupne snage 5,7 megavata (MW), a prema najavama iz Ministarstva rudarstva i energetike, u proceduri su elektrane snage 100 megavata (MW), prenosi agencija Beta.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

1 KOMENTAR

  1. “Zelena” energija, solarne elektrane, vetroparkovi, nisu ništa drugo do jedna velika obmana gradjana Srbije. Zauzimaju se ogromne površine zemljišta, degradira prostor i vizualno, nanosi se šteta i ljudima i pticama. Srbija nije Śpanija, nije ni pustinja Atakama gde Sunce stalno prži, nije ni mesto stalnih vetrova. Jedinu pravu korist od ovoga imaju vlasnici postrojenja i državni činovnici koji tu politiku “zelene” energije sprovode. Od toga ni elektroenergetski sistem Srbije neće imati koristi, samo štete, novac će se odlivati iz Srbije u tudje džepove. Sve je ovo moguće kada planove i odluke donose, ne priznati domaći experti iz ove oblasti, već nabedjeni sveznajući multipraktik političari zarad lične koristi. Doduše isto rade i u drugim oblastima, svugde gde se može doći do lakog novca, gradjane ionako niko ništa ne pita.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde