Od partnerstva do milijardi sa umetnikom na čelu – Mahindra Group

Foto: mahindra.com

Ključne tačke
  • Unuk osnivača kompanije Mahindra Group, Anand Mahindra aktuelni je čelni čovek ovog milijarde vrednog biznisa
  • Sve je počelo partnerskim odnosom, a danas kompanija vodi poslove u 20 industrija i vodi je umetnička duša, voljeni lider
  • U čemu je tajna rasta ovakvog biznisa i šta je savet Mahindra naslednika?

Anand Mahindra (67) nosi cenjeno indijsko prezime. Unuk je velikog Jagdiša Čandra Mahindre, suosnivača kompanije danas poznate kao Mahindra Group. U njegovo vreme to je bila firma Mahindra&Mahindra koja i danas živi kao deo grupe.

Danas Mahindra Group posluje u 20 industrija pored osnovne od koje su njeni osnivači počeli – industrija čelika. Auto-industrija, informatička, finansijska, mediji i komunikacije, poljoprivreda, energija, obrazovanje, nekretnine i građevina glavne su oblasti u kojima kuća Mahindra posluje i vrednost se procenjuje na preko 20 milijardi dolara.

Na prvi pogled Anand Mahindra je samo još jedan u nizu naslednika koji je dobio zadatak da nastavi porodičnu tradiciju. Ipak, iako je sada već jasno da je nasledio dedine gene zaslužne za razvijanje posla, Anand je ipak drugačiji.

Mahindra Group i naslednik umetnik

Porodica Mahindra, već dobro učvršćena u biznisu, verovatno nije imala u planu da će svog naslednika poslati na Harvard da se bavi fotografijom, da istražuje film i arhitekturu. Kod kuće su se bavili proizvodnjom čelika i automobila i traktora, dok se mladi milijarder bavio estetikom i umetnošću. Ali, biografija je ipak podržala porodične ambicije i odmah nakon ’umetničkih’ izleta, Anand se na istom Harvardu specijalizuje za biznis i poslovnu administraciju. Kompromis ili ne, ovakva kombinacija je donela dobro kompaniji što se pokazalo desetak godina kasnije.

Za jedan od bitnih obrta u poslovanju kompanije Mahindra kriv je upravo mladi Anand i promene koje je sproveo. Osvanuo je nov logo 2000-te, a dve godine kasnije je proizveden Mihandra Scorpio, teretno vozilo originalnog dizajna i mehanike. Za kratko vreme se ceo projekat pokazao kao pun pogodak i kompanija se bez pogovora ustoličila kao perspektivna i ugledna.

Ovakva promena dodatno dobija na težini ako se uzme u obzir da još od 1947. Mihandra kompanija proizvodi džipove pod licencom Willys Jeeps. Od 1969. postali su i izvoznici teretnih vozila, a traktorska proizvodnja započeta je 1982. Danas su prvi u svetu po proizvodnji traktora.

Mahindra je zapravo veliki deo svog biznisa posvetila auto-industriji. Do danas su se širili kupovinom Kinetic Motors, većinskog dela južnokorejske SsangYong Motors, 51% Peugeot Motocycles, 33% japanskog Mitsubishi ogranka koji proizvodi poljoprivredne mašine. Kupovali su delove turskih kompanija koje proizvode traktore, a saradnja sa Renault-om, Ford-om i italijanskim dizajnerima bila je sasvim očekivana. Pre 10 godina Mahindra je dala i ponudu za kupovinu Saab švedske kompanije, ali švedski National Electric Vehicle nadmašio i postao novi vlasnik.

Mahindra je pre dve godine najavila i električno terensko vozilo koje će se naći na tržištu 2024. i 2026.

Naslednik najbolji lider

Od prvog ulaska u kompaniju Anand Mahindra je nakon diplome pokazivao hrabrost da uvodi novine i otvara nova tržišta novim projektima u novim industrijama. Nije, naravno, odmah po dolasku dobio odgovornu poziciju i prostranu kancelariju u uglednom delu Mumbaija. Prolazio je kroz sve bitne segmente kompanije pre svega kao asistent glavnih menadžera.

Malo istraživanje mreža, izjava i intervjua Ananda Mahindre uveriće vas da je ipak u pitanju ’umetnička duša’, naslednik milijarder koji uživa poštovanje publike. Nagrađivan je više puta kao lider, pa mu je čak i The Economist pre 10 godina dodelio titulu najboljeg lidera godine.

Može da zvuči kao opšte mesto da se svi ustoličeni biznismeni hvališu dobrotvornim radom, radom na poboljšanju planete i uslova života, zaštiti ugnjetavanih i ugroženih. Mahindra je takođe jedan od ovakvih aktivista. Njegovo je posebno interesovanje da pomogne ženama Indije i da ozeleni planetu.

Od partnerstva do milijardi

Mahindra Group je multinacionalni konglamerat koji se bavi širokom paletom poslova – od proizvodnje automobila i aviona, solarnih sistema do životnog osiguranja. Počelo je 1945. partnerstvom dvojice prijatelja da bi danas kompanija sabirala prihod od 20 milijardi dolara.

Kako je Mahindra izvela taj rast?

U nedavnom intervjuu za Deep Purpose podkast, Anand Mahindra je iz celog iskustva kompanijskog rasta i svog profesionalnog, izdvojio svrhu kao glavnog krivca. Usredsređenost na svrhu je taj ključ koji je jedno partnerstvo pretvorilo u biznis vredan više milijardi. Kako naslednik vidi biznis danas?

Prekretnica se dogodila. Potrošači više ne veruju velikim kompanijama. Posle Covid-a pogotovo, potrošači očekuju da korporacije budu mnogo aktivnije i savesniji članovi zajednice. Mislim da tu više nema nazad“ rekao je Anand i nastavio:

Nije lako saopštiti akcionarima da će najverovatnije kratkoročni prihodi biti niži od očekivanih zbog drugih aktivnosti koje kompanija čini za zajednicu. Ali, ako ne zauzmemo stav, potrošači će glasati svojim novčanikom i udaljiti se“.

Kako je ispričao, hrabrost je učio od svoje majke koja je bila učiteljica i pisac i igrala je golf. Samu je sebe neprestano izazivala. Majka ga je učila da nikada ne idealizuje jednu osobu već da napravi kombinaciju liderskih kvaliteta kojima će se diviti kod više ljudi.

Ta filozofija mi je omogućila da učim od svakog“, rekao je Anand.

Savet od Mahindra Group vođe

Na pitanje šta bi savetovao mladim ljudima koje tek čeka posao i liderska pozicija, odgovorio je:

Oprezan sam kada treba da dajem savete jer ima još mnogo da se uči. Ako ostanete skromni i radoznali na kraju ćete pronaći način da se krećete kroz sve turbulencije.

Za kraj, kada promišlja o sebi, kompaniji Mahindra Group i zaposlenima, uvek zaključi jedno:

„Ako ljudi koji su proveli vreme u Mahindra Group kažu da su dok su ovde radili bili najbolji što su mogli da budu, da su zaista koristili svoje snage ili postigli svoj puni potencijal, mislim da ću uspeti.“

U velikoj i mnogoljudnoj Indiji sudeći po rezultatima Mahindra Group se zaslužno učvrstila na samom vrhu. Dodatnu vrednost doneo je potomak, Anand Mahindra, aktuelni čelni čovek konglamerata koji je izjavio da nikada neće biti najbogatiji čovek Indije jer mu to nikada nije ni bila želja.  

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde