Direktorka Microsoft-a: Veštačka inteligencija je istorijska prilika

Foto: Microsoft.com

Direktorka nemačkih operacija globalnog tehnološkog giganta kompanije Microsoft, Marijen Janik, pozvala je, na početku međunarodnog industrijskog sajma Hannover Messe, kompanije u zemlji da prihvate veštačku inteligenciju (AI).

„Veštačka inteligencija mogla bi da stvori ogroman podsticaj za Nemačku, posebno u ključnim područjima kao što je klasična industrija, gde stvari nisu stvarno napredovale godinama“, rekla je Janik.

Janik tvrdi da veštačka inteligencija predstavlja „istorijsku priliku“ i da bi se mogla široko i kreativno koristiti u mnoge svrhe.

Tehnologija bi, rekla je Janik, mogla pomoći u prevladavanju prepreka kao što je hronični nedostatak radne snage i ubrzati procese inovacija.

U isto vreme, međutim, Janik je priznala zabrinutost da se razvoj veštačke inteligencije ne pogura prenaglo, prenosi Seebiz.

Nedavno su brojni istraživači i preduzetnici poput Ilona Maska potpisali otvoreno pismo u kojem pozivaju na šestomesečni moratorijum na obuku vrlo naprednih AI sistema. Italijansko telo za zaštitu podataka blokiralo je u međuvremenu uslugu ChatGPT AI od Microsoftov-og partnera OpenAI u toj zemlji.

Janik je rekla da je Microsoft razmatrao etička načela za veštačku inteligenciju u vrlo ranoj fazi. Rekla je da sistemi veštačke inteligencije moraju biti pravedni, pouzdani i sigurni, a istovremeno moraju biti dostupni i poštovati privatnost.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde