Snažan rast kineske ekonomije, ali da li će se ovaj tempo nastaviti?

Foto: Twenty20

Kineska ekonomija je rasla brže nego što se očekivalo u prva tri meseca ove godine, pošto je zemlja izašla iz strogih ograničenja Covid-a.

U poređenju sa istim periodom prošle godine, bruto domaći proizvod (BDP) je porastao za 4,5%, pokazuju zvanični podaci.

Ključna mera ekonomske aktivnosti bila je podstaknuta povećanjem potrošnje domaćinstava i porastom fabričke aktivnosti, prenosi BBC.

Peking je obećao da će podstaći drugu po veličini svetsku ekonomiju kada je u decembru ukinuo mere protiv korona virusa.

Takođe u utorak, odvojeni podaci za mart pokazali su da je maloprodaja, glavni pokazatelj potrošnje domaćinstava, skočila za 10,6 odsto u odnosu na godinu ranije.

Istovremeno, proizvodnja iz fabrika u zemlji porasla je za 3,9%, iako je to neznatno promašilo prognoze.

U međuvremenu, desio se i snažan oporavak avio industrije u zemlji.

Podaci Kineske administracije za civilno vazduhoplovstvo pokazali su da je prošlog meseca obavljeno više od 45 miliona avionskih putovanja, što je skoro trostruko više nego u isto vreme prošle godine.

Da li će se ovaj tempo nastaviti?

Investitori su sa nestrpljenjem čekali da brojke dobiju naznake o snazi oporavka Kine nakon što je vlada ukinula mere protiv korona virusa.

Peking je takođe ublažio trogodišnji obračun velikih tehnoloških kompanija i investitora u nekretnine.

Međutim, jedan analitičar je za BBC rekao da, iako su najnoviji podaci jaki, malo je verovatno da će se taj tempo rasta nastaviti.

„Ono što je verovatnije da će se desiti u narednim mesecima je da bi ljudi mogli da pređu početni maksimum nakon ponovnog otvaranja“, rekao je Dan Vang, glavni ekonomista Hang Seng banke (Kina).

„Proizvodna tražnja bi mogla da opadne, što ne može da održi bum izvoza jer globalna ekonomija usporava, a ne ubrzava“, dodala je ona.

Vlasti, uključujući Narodnu banku Kine, obećale su da će pojačati podršku kineskoj ekonomiji kako bi pomogle u suzbijanju nezaposlenosti, ali su ograničene u merama koje mogu preduzeti.

Prošle godine je rast kineskog BDP-a pao na jedan od najnižih nivoa u skoro pola veka zbog mera protiv korona virusa.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde