Expobank u Srbiji dobio novog vlasnika iz Crne Gore

Foto: Envato Elements / Pressmaster

Vlasnik Adriatic Bank A.D. Podgorica kupio je 100% akcija Expobank A.D. Beograd, objavili su mediji u Srbiji.

“Ova transakcija je korak ka proširenju uspešnog poslovanja Adriatic Bank AD Podgorica, koja beleži kontinuirani rast od promene vlasništva 2020. godine,”  naveli su iz advokatske kancelarije Moravčević Vojnović i partneri koja je u saradnji sa Schoenherr-om bila savetnik u ovom poslu..

Adriatic Bank A.D. Podgorica je peta banka u Crnoj Gori po veličini aktive i najmlađa banka na crnogorskom tržištu.

Expobank je od svog osnivanja bila poznata pod nazivom Centrobank a.d. Beograd, dok je 2006. promenila ime u Laiki bank a.d. Dve godine nakon toga je kompanija počela da posluje pod nazivom Marfin Bank JSC, da bi u 2017. bila delistirana sa Beogradske berze nakon što ju je kupila češka Expobanka.

Prema podacima Narodne banke Srbije, Expobank u Srbiji ima četiri fiijale i to u Beogradu, Nišu, Čačku i Šapcu, dok šalteri postoje na još jednoj dodatnoj adresi u Beogradu i u Novom Sadu.

Registar centralne monetarne institucije Crne Gore pokazuje da Adriatic Bank ima poslovnice u Budvi, Podgorici i Tivtu. Prema poslednjim podacima dostupnim u registru NBS (ažuriraju se kvartalno), najveći akcionari Expobanke bili su ruski državljani Igor Kim i German Tsoy. Kim se prvi put u srpskim medijima pojavio 2014. godine kada se spominjao kao mogući kupac Hypo banke, a više puta se našao na spisku najbogatijih ljudi časopisa Forbes, piše Bloomberg Adria.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde