Emet Šir novi (privremeni) direktor OpenAI. Altman prešao u Microsoft

Foto: Youtube screenshot / TechCrunch

I pored brojnih spekulacija tokom vikenda o tome da se Odbor predomislio u vezi svog direktora, Sem Altman se ne vraća na mesto prvog čoveka OpenAI.

Kako sada stoje stvari, novi privremeni direktor kompanije biće Emet Šir. Šir je bivši šef i suosnivač servisa za striming video zapisa Twitch. Međutim, Altman je već našao novi posao.

Odbor je u petak otpustio Altmana, rekavši da je izgubio poverenje u njega, i imenovao glavnog tehnološkog direktora OpenAI-a, Miru Muratija, za svog privremenog izvršnog direktora. Ali izgleda da je kompanija našla drugačije rešenje.

Tokom vikenda, postojale su spekulacije da bi se mogao vratiti, navodno nakon reakcije zaposlenih i investitora.

Ali u nedelju uveče, odbor OpenAI-a je rekao da „čvrsto stoji iza svoje odluke kao jedinog puta za unapređenje i odbranu misije OpenAI-ja“, navodi se u internom memorandumu u koji je uvideo The New York Times.

Kako piše Wall Street Journal, Odbor u nedelju uveče nije pristao na uslove njegovog ponovnog vraćanja u kompaniju.

Navodno, Altman je insistirao da sadašnji odbor podnese ostavku. Uprkos pritisku investitora, uključujući Microsoft i firmu rizičnog kapitala Thrive Capital, članovi odbora su odbili pokušaje da se Altman vrati, osnaženi neobičnom korporativnom strukturom koja im je dala više moći od investitora koji su ulili milijarde u kompaniju AI, piše list.

Altman se smatra jednom od najuticajnijih ličnosti u brzorastućem generativnom prostoru veštačke inteligencije, a njegovo otpuštanje izazvalo je šok širom industrije.

Microsoft odmah uzeo Altmana

Satja Nadela, prvi čovek Microsoft-a, objavio je da je kompanija angažovala Sema Altmana i Grega Brokmana, još jednog od osnivača OpenAI, za nove članove njihovog istraživačkog tima zaduženog za veštačku inteligenciju.

Sa skoro 13 milijardi dolara investicija, Microsoft je jedan od najvećih vlasnika akcija u OpenAI. Uz to, kako se govori, bio je jedan od najglasnijih investitora kada je Altman dobio otkaz, koji je tražio da se on vrati na posao.

Nakon ove objave, Microsoft deonice na rekordnom nivou. Sada vrede nešto više od 378 dolara.

Ipak, i pored ovih dešavanmja, Nadela i dalje ostavlja mogućnost da se Altman ipak vrati u OpenAi.

„Vidite, to je na OpenAI odboru i menadžmentu i zaposlenima da izaberu“, rekao je Nadela. „Odlučili smo da se eksplicitno udružimo sa OpenAI-jem i želimo da to nastavimo da radimo, a očigledno, to zavisi od ljudi koji ostaju u OpenAI ili dolaze u Microsoft,“ rekao je on za CNBC.

Ako se zaposleni pitaju, oni su za to da se Altman vrati. Preko 500 zaposlenih zapretilo je odlaskom ukoliko Odbor ne povuče odluku i vrati Altmana.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde