Iznenađenje: Otpušten ‘gospodar’ ChatGPT-ija

Foto: Youtube screenshot

Sam Altman, prvi čovek kompanije OpenAI i ključna osoba za popularnost čuvenog četbota ChatGPT, napušta funkciju izvršnog direktora kompanije. Odluka stupa na snagu odmah, saopšteno je.

OpenAI saopštio je da će na tom mestu privremeno zameniti glavni tehnološki direktor Mira Murati, a da je kompanija u procesu traženja trajnog naslednika.

“Nemamo poverenja u Altmana”

Altmanov odlazak usledio je nakon procesa razmatranja od strane odbora, koji je zaključio da on nije bio “dosledno iskren u komunikaciji sa odborom”, ometajući njegovu sposobnost da obavlja svoje dužnosti, piše u saopštenju kompanije.

“Odbor više nema poverenja u sposobnost Altmana da nastavi da vodi OpenAI.”

„OpenAI je namerno strukturisan da unapredi našu misiju: da obezbedi da veštačka opšta inteligencija koristi celom čovečanstvu. Odbor ostaje u potpunosti posvećen služenju ovoj misiji. Zahvalni smo na Semovim mnogobrojnim doprinosima osnivanju i rastu OpenAI. U isto vreme, verujemo da je novo rukovodstvo neophodno dok idemo napred. Kao lider u oblasti istraživanja, proizvoda i bezbednosti kompanije, Mira je izuzetno kvalifikovana da uđe u ulogu privremenog generalnog direktora. Imamo najveće poverenje u njenu sposobnost da vodi OpenAI tokom ovog prelaznog perioda”, navodi se.

Preokret sa ChatGPT-ijem

OpenAI je počeo kao neprofitna organizacija 2015. godine sa grantovima od strane samog Altmana, Ilona Maska, Rida Hofmana (suosnivača LinkedIn-a) i drugih. Preokret je nastao pre četiri godine kada je nastao ChatGPT, program veštačke inteligencije (AI), i kada je tehnološki investitor Sem Altman  postao izvršni direktor kompanije OpenAI. Kompanija se sa neprofitnog usmerila na profitno, a četbot je postao globalno poznat i izazvao ogromnu pažnju javnosti.

Za Miru Murati kažu da je ključni mozak ChatGPT-ija.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde